Даниела Русева е новият президент на „Ротари”-Шумен
Даниела Русева е новият президент на „Ротари”-Шумен / netinfo

Досегашният президент на „Ротари"-Шумен Николай Младенов предаде президентската огърлица на новоизбрания президент - Даниела Русева.

На специална церемония Николай Младенов направи подробен отчет на проектите, реализирани от ротарианците през изминалия мандат. За проекта си „Нов блясък за старата зала", насочен към цялостно подновяване и реконструиране на паркетната зала в Младежки дом, шуменският „Ротари" клуб получи голямата награда на „Ротари" България за проект с най-голям обществен отзвук. Наградата бе връчена на Николай Младенов на централния площад в Банско по време на годишната конференция на организацията. За успешното реализиране на проекта и набирането на средства помогнаха шуменци от всички възрасти: учениците организираха благотворителни концерти и събираха хартия; шуменци закупуваха сувенири и сладки от благотворителните Коледни и Великденски базари; организирани бяха и пролетни балове с благотворителни търгове за допълване на нужната сума.

Новият президент Даниела Русева очерта основните приоритети в нейната работа през следващата година. За първи път шуменският клуб ще кандидатства с проект към фондация „Ротари". Това, което ротарианците решиха да направят е да осигурят анестезиологична апаратура за зъболечение на лица с психични болести - умствена изостаналост, шизофрения, психози, аутистизъм, деменции, депресии. В област Шумен и съседните ни области Разград и Търговище, в които не се предоставя тази дейност, нуждаещите се лица са приблизително 3511, от които 352 деца.

При успешно реализиране на проекта, ротарианците възнамеряват да предоставят апаратурата на общинското лечебно заведение Дентален център „Дент - Шумен" ЕООД, където да бъде осъществявано зъболечението за лицата с психични заболявания.

„Ротари интернешънъл" е най- голямата неправителствена организация в света. В нея членуват над милион души от всички континенти. Основната кауза на ротарианците е да служат в полза на обществото и да реализират проекти, които са полезни за общността, в която живеят. В Шуменския клуб на „Ротари" членуват 20 човека. Всяка година, в края на юни се сменят президентите на клуба, чиито мандат е едногодишен.