И Лясковец празнува
И Лясковец празнува / DarikNews.bg, архив

Със Света литургия в манастира „Св. св. Петър и Павел" започва днешният празник на Лясковец- Петровден. Тържествената сесия на Общинския съвет е насрочена за 19,00 часа, а ритуалът по обявяването на почетните и заслужилите граждани - половин час по-късно. Всички награди ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще се проведе на открита сцена на площад "Възраждане".

Призовете се присъждат с решение на Общинския съвет за принос в различни области на обществения живот. На Петровден се награждават и най-младите лясковчани, които получават Годишната ученическа награда на кмета заради своите постижения през годината. Тези награди се присъждат на най-талантливите деца от лясковска община, отличени в национални или международни състезания, конкурси и олимпиади.

Званието „Почетен гражданин” посмъртно се присъжда на Димо Минев- историк, краевед, филолог, университетски преподавател, общественик и виден учен. Тази година се навършват 110 години от рождението му. През 1944 година той издава своя най-значим труд – „Град Лясковец – минало, сегашно състояние и дейци”.

Историкът проф. Христо Глушков също получава званието „Почетен гражданин” на Лясковец. Той е потомък на две стари лясковски фамилии – Глушкови и Келяви. Проф. Глушков е автор на 6 монографии, на учебник по нова история и на около 60 научни студии и статии. Проявява интерес към историческото минало на град Лясковец, член е на ред-колегията на сборника „Лясковец” и има публикации по тези проблеми.

Петранка Стоянова, Керанка Караиванова и Даниела Христова са тазгодишните носители на общинската награда за принос в образованието. Фирма „Го грил" ООД пък получава годишната награда на общината за заслуги в областта на икономиката, а НЧ „Напредък-1870” – в областта на духовността и култуата по повод неговата 145-та годишнина.

В областта на спорта наградата се присъжда на трима млади спортисти от спортен клуб „Акро Нова” – Маринела и Ивайло Люцканови и Елена Ангелова, с треньор Николай Михайлов. И трите деца са носители на призови отличия както от национални, така и от международни първенства.

За празника на Лясковец 12 момчета и момичета ще бъдат удостоени с годишната ученическа награда за постижения в сферата на науката, литературата и спорта.

След тържествената церемония по награждаването на най-достойните лясковчани, празничната програма за Петровден продължава с веселие на площад „Възраждане”. На откритата сцена в 20:30 часа ще излязат фолк-певицата Тони Дачева и „ТОНИКА ДОМИНИ”. Участие ще вземат и млади изпълнители от Лясковец – наградените с годишната награда Маринела и Ивайло Люцканови от Клуб за спортна акробатика „Акро Нова” и млади таланти от Клуб за спортни танци „Ксани денс” - Габриела и Християн Йорданови. Програмата ще приключи с изпълнение на народни хора на Тони Дачева, а в 22:30 часа небето над Лясковец ще бъде озарено от празнични илюминации.