Нова полемика около стадион Пловдив – стигат ли 20 млн. за реконструкцията му?
Нова полемика около стадион Пловдив – стигат ли 20 млн. за реконструкцията му? / Снимка: Виктор Кадири, Дарик Радио Пловдив
"Дарик кафе" - стадион "Пловдив"
80703
"Дарик кафе" - стадион "Пловдив"
  • "Дарик кафе" - стадион "Пловдив"

19 900 000 лева ще бъдат достатъчни за реконструкцията на стадион „Пловдив”, заяви в ефира на Дарик радио един от проектантите на съоръжението арх. Валентин Маринов. Сумата е изчислена с помощта на програмата Build Manager от лицензиран изпълнител на КСС (количествено стойностни сметки). По думите на архитекта, след извършване на мащабния ремонт, спортният храм на Пловдив ще отговаря на изискванията на ФИФА, УЕФА и Международната федерация по лека атлетика.

„За тези 19 900 000 лева стадионът може да бъде въведен в експлоатация, съгласно направената през 2011 г. експертиза и препоръките произтичащи от нея. Направихме сравнение с изискванията в скалата за категоризация на ФИФА и УЕФА, което показа, че проекта за реконструкция отговаря на 2-ра категория. Същевременно ще влезе и в необходимата категория на Международната федерация по лека атлетика за провеждане на големи първенства”, коментира арх. Маринов в ефира на Дарик.

Твърдението на Валентин Маринов провокира остра реакция от страна на председателя на спортната комисия към Общинския съвет на Пловдив – Атанас Узунов. Бившият футболен рефер посочи, че в представената от архитекта КСС има редица пропуски и изрази съмнения, че стадионът ще отговори на изискванията на световните спортни институции за провеждане на големи международни състезания.

„В тази сметка не фигурират много неща, като например подмяна на тревната настилка и оборудването й с отоплителна, и поливна система. Подмяната на лекоатлетическата писта също я няма. Да не говорим за всички задължителни удобства, които трябва да бъдат осигурени за хората в неравностойно положение. Според мен, необходимата за реконструкцията сума е между 50 и 80 млн. лева”, коментира Узунов.

Вариант за държавна помощ за обновяване и въвеждане в експлоатация на стадион „Пловдив” не се вижда, след като наскоро спортният министър Красен Кралев бе категоричен, че към момента съоръжението не е сред приоритетните проблеми министерството.

Успокоението засега идва от направената преди 3,5 години експертиза. Според нея проблем има с първия етаж на трибуната, който е строен върху насип, както и с полуразрушената зала „Чайка”, докато конструкцията на втория етаж е доста надеждна.

„Може да се разчита на конструкцията и ако тя отговаря на съвременните функционални изисквания е по-добре да бъде запазена”, заяви за Дарик доц. д-р инж. Богомил Петров, зам.-ректор на УАСГ (Университет по архитектура, строителство и геодезия), на който бе възложена експертизата на стадиона.

Инж. Петров препоръча обстойно архитектурно и функционално проучване на бившия „9-ти септември” и да се организира конкурс за идеен проект, който би вдъхновил архитектите, след което да се избере най-добрият вариант за стадион „Пловдив”.

 

Дали обаче, има кой да спаси спортния храм на Пловдив от бавната и мъчителна разруха…