Москов: Чиновниците със заплата над 2 минимални да си плащат здравните вноски
Москов: Чиновниците със заплата над 2 минимални да си плащат здравните вноски / снимка: БГНЕС
Чиновниците със заплата над 2 минимални да си плащат здравните вноски, иска Москов
80647
Чиновниците със заплата над 2 минимални да си плащат здравните вноски, иска Москов
  • Чиновниците със заплата над 2 минимални да си плащат здравните вноски, иска Москов

Държавните служители, които получават над две минимални работни заплати или над 720 лв. месечно, сами да плащат здравните си осигуровки. Това е поредното предложение на здравния министър д-р Петър Москов. Той е убеден, че със спестените средства от реализирането на тази идея могат да се подпомогнат социално слаби хора, както и да се закупи апаратура за болници.

Москов: Здравният модел на България е бил счупен през 2013 г.

Москов коментира още, че амбицията на Здравното министерство е още в летните месеци да се лансират публично законовите промени, които предвиждат вредните за здравето храни да се облагат с допълнителен данък.

Москов: Има хора, чиято дневна доза ракия струва повече от здравната им вноска

Държавата, според министър Петър Москов, трябвало да поема здравните осигуровки на определени групи хора с нисък доход, за да им помогне да ползват здравната система. Сред държавните служители обаче имало и такива, които не са нископлатени и затова здравното министерство предлага тези от тях, които получават над 720 лева месечно, да започнат сами да се осигуряват. Само от служители в ръководеното от Москов ведомство, това щяло да спести 1.7 млн. лева годишно, пресмята министърът.

Москов със съвети как да пестим за здравни вноски

Той допълни, че амбицията му е да лансира публично още през лятото законопроекта, който предвижда облагането с данък на вредните храни, но не уточни размера на налога.

Изчисленията на министъра показват, че този „акциз“ ще осигури на хазната 150 млн. лева допълнително годишно, които щели да бъдат използвани за профилактика и лечението, причинени от тези вредни храни.

Вредните храни ще бъдат маркирани като такива

Петър Москов коментира и събитията в двете болници, за които стана ясно, че са дадени на прокуратурата заради нарушения – столичната онкохематология и варненския онкодиспансер. Оказва се, че болницата в морската ни столица е отчитала купуване и използване на онколекарства, които са стрували от порядъка на няколко хиляди лева за опаковка. След това обаче лекарствата са били продавани. Така здравната каса веднъж е платила за тях, а след това те са продадени, посочи Москов и определи всичко това като „гнусотия“.