Москов със съвети как да пестим за здравни вноски
Москов със съвети как да пестим за здравни вноски / снимки: БГНЕС
Москов посъветва да пестим от цигари и кафета за здравната вноска
80551
Москов посъветва да пестим от цигари и кафета за здравната вноска
  • Москов посъветва да пестим от цигари и кафета за здравната вноска

Здравният министър д-р Петър Москов посъветва: „Ако спестим в рамките на три дни цигарите и кафетата си, ще имаме нужната сума, за да си платим здравната осигуровка”.

Във връзка със законовите промени, които ще задължат всеки здравнонеосигурен да погаси здравните си вноски за пет години назад, министърът изтъкна, че покрай размириците в „Орландовци” е гледал огромни групи хора, които са започвали деня си с кафета и цигари, което значи, че имали пари да се осигурят.

Коментарът министър Москов направи на пресконференция, на която обяви, че проблемът с липсата на ваксини за деца за момента ще бъде решен.

България ще внесе 100 000 петвалентни ваксини от съседна Турция. Количеството според него ще бъде достатъчно, за да компенсира нуждите на страната ни за годината. Без държавата да плаща за това в замяна ще предостави на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза. Не стана ясно обаче как ще се снабдим с ваксини през следващата година.

Ваксините за деца, необходими до края на годината, ще бъдат на територията на България най-късно до началото на следващата седмица, каза министър Москов. „Това дарение наистина беше нужно на фона на изнудването, което държавата търпеше от фармацевтичните компании, свързани с доставките на ваксини в България”, заяви здравният министър.

Проблемът с липсата на ваксини за деца се е появявал неколкократно през годините. Окончателно решение обаче все още не е намерено.

На брифинга Петър Москов подчерта още, че наредбата, която регламентира разделянето на услугите на Здравната каса в основен и допълнителен пакет, ще бъде готова до октомври.

Относно задължението неосигурените да плащат здравни вноски за петгодишен период назад във времето, министърът припомни, че минималната такава сума се равнява на 16,80 лв.

„Гледах покрай тези размирици и протести сутрин огромни групи хора с кафета и цигари. Ако вие спестите в рамките на три дни цигарите и кафетата, ще си платите здравните осигуровки. Ако отидете вечерно време, ще видите и друго освен кафета и цигари. Т.е разговорът е дисциплиниращ. Ако вменявате на мен като министър и на правителството като вносител някаква социална вина, моля да приемете, че аз искам да защитя всички тези хора, които са били коректни спрямо закона”, коментира Москов.

Москов със съвети как да пестим за здравни вноски
netinfo

Запитан за смяната на дългогодишния директор на столичната болница „Св. Анна” д-р Димитър Димитров, здравният министър посочи: „Нямам една причина, имам 7 милиона причини. Всички те бяха в КТБ и искрено съжалявам за това. Това са пари, които не са изработени нито от Стопанската камара, нито от мен. Изработени са от хората, работещи в болницата”.

От думите на Москов стана ясно още, че от догодина медицинските изделия за социално значимите заболявания ще бъдат безплатни.

Министърът коментира по-подробно и идеята си хора, които не ходят на профилактични прегледи, да плащат по-високи здравни осигуровки. Оказва се, че глоби за личните лекари, които не припомнят на пациентите си за въпросните прегледи няма да има. Москов избрал подхода на поощрението за тези лекари, които припомнят.