Вредните храни ще бъдат маркирани като такива
Вредните храни ще бъдат маркирани като такива / снимка: БГНЕС

Готови са законовите промени, с които се въвежда данък върху вредните храни. С допълнителен акциз ще бъдат облагани всички храни и напитки, съдържащи сол, захар, трансмастни киселини, които се получават от растителни масла, както и кофеин.

Очаква се също така вредните храни да бъдат маркирани като такива, така че още при покупката им да става ясно, че не са полезни за здравето. Това съобщи здравният министърд-р Петър Москов, като уточни, че министерството, което ръководи, остава единствено да реши точно кога да обяви законовите промени за публично обсъждане.

Министърът увери още, че ако се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки, на пациентите няма да се налага да доплащат. От думите на подуправителя на здравноосигурителната институция д-р Димитър Петров пък стана ясно, че Касата ще предложи и алтернативни методи за спестяване на пари, така че орязването на клиничните пътеки по възможност да се избегне.

Между 150 и 200 млн. лв. се очаква да бъдат годишните приходи от данъка върху вредните храни, информира Москов. Още, когато се заговори за него, се предполагаше, че той ще е от порядъка на 10 %: „Става въпрос за храни с доказано вредности като сол, захар, кофеин. Тези храни по предвидения проектозакон трябва да бъдат обложени с допълнителен акциз. Предвижданията са, че това ще доведе до приход от 150 и 200 млн. лв., които ще влязат в профилактика, в превенция. Основата е наистина тези продукти, които нашите деца най-често ползват, да бъдат маркирани по специфичен начин и да има публична яснота за това, че са вредни. Когато има ясен знак, че това е вредно, то някак си получаваме и възпитанието да не го купуваме, защото го пише".

Има няколко мерки, които може да се предприемат вместо да се намаляват цените на клиничните пътеки, така че Здравната каса да се вмести в бюджета си. Това информира подуправителят на институцията д-р Димитър Петров и уточни, че първата стъпка е свързана със събрани в повече от планираното здравни вноски: „Може по средата на годината още да се опитаме да изнесем някои дейности от болниците, които могат да се извършат от доболничната помощ. Някои от тях ще се извършват пак в болниците, но няма да изискват болничен престой. Напромер, всички пътеки по очни болести, почти цялата лъчетерапия може да се изнесе".

Петров добави, че се обмисля и да отпаднат санкциите на болниците за дребни документални нарушения, като за сметка на това се увеличат санкциите за източване на Здравната каса.

В понеделник предстои Надзорният съвет на касата да направи първата си среща с новото ръководство на Лекарския съюз, на която тези мерки да бъдат обсъдени.