Съдебната сагата с Автото приключи: сградата остава на училището
Съдебната сагата с Автото приключи: сградата остава на училището / netinfo
Съдебната сагата с Автото приключи: сградата остава на училището
80431
Съдебната сагата с Автото приключи: сградата остава на училището
  • Съдебната сагата с Автото приключи: сградата остава на училището

Върховният административен съд отмени заповед на Министерството на образованието, с което се сливаха две разградски училища, магистратите са открили куп пропуски при оформянето на документацията.

Училищата, които няма да се слеят, са ПГТС“Христо Смирненски“ и ПГССХВТ“Ангел Кънчев“. Решението на просветното ведомство бе учениците от двете гимназии да се съберат и в една сграда – тази на училището, по-известно като Селското, а намерението на общинската управа – в освободената сграда на Автото да се настанят възпитаниците на ПМГ“Акад. Никола Обрешков“, които от години нямат собствена сграда, а се помещават в тази на ОУ“Васил Левски“.

Заповедта на министър Анелия Клисарова от правителството на Пламен Орешарски бе обжалвана от директора на ПГТС Димитричка Ангелова. Тричленен състав на Върховния административен съд я потвърди, но петчленният, чието решение е окончателно, откри куп пропуски в документацията, и я отмени.

Според върховните магистрати от последна инстанция сред неспазените процедури е тази, че становището на Министерството на земеделието, което е финансиращ орган на Селскостопанската гимназия, е изготвено след законовия срок за това – трябвало е да е с дата от последния работен ден на месец май, а е от 2 юни. В документацията, въз основа на която министърът е издал заповедта за сливане на двете училища, липсват становища, задължителни според Правилника за приложение на Закона за народната просвета. Те са свързани с наличието на достъпна архитектурна среда за деца със специални образователни потребности и се изискват и съобразно Закона за здравето, и съобразно правилата и нормите за пожарна безопасност, издаден от органите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" на Министерството на вътрешните работи. Магистратите установяват още, че е неоснователен мотивът за намаляване на учениците в двете училища. Според справка на МОН учениците в на Професионална гимназия по транспорт и строителство "Христо Смирненски" - гр. Разград са както следва през 2011/2012 г. – 193, 2012/2013г – 198 и през 2013/2014 г. – 200, а учениците в другото училище са съответно за трите съпоставими години 248, 271 и 257.  Петимата съдии намират за неоснователен и аргументът за оптимизация на училищната мрежа в Разград, основавайки се на становището на директора на Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ при МОН, в което се съдържат множество съображения относно необходимите допълнителни финансови, времеви, организационни и други ресурси, които ще затруднят работата на училищата и „не е сигурно как ще отговори на потребностите от материална база“ за нуждите на друго непрофесионално общинско училище.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.

В последните години това е втори опит за намиране сграда на ПМГ“Акад. Никола Обрешков“, с който местните управници се ангажират и който се проваля. Първият бе сградата на ОУ“Отец Паисий“, където по европроект се извърши ремонт, след който има ангажимент сградата да остане със същия статут – на основно училище.

Дали ще се търси трети вариант, кой ще се нагърби с това, дали усилията му ще са ялови, както досега, или успешни – предстои да видим.