Китайските спасителни служби се борят с лошото време, издирвайки над 400 души, много от които възрастни китайски туристи, изчезнали след потъване на кораб в река Яндзъ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Корабокрушението може да се окаже най-тежкото в Китай от близо 70 години.

Водолазите и другите спасители отчаяно се опитват да достигнат петима души, които са открили в преобърнатия корпус на "Звезда на изтока" ("Дунфанчжъсин"). Те са сред 458-те души, които според държавните медии са били на борда при потъването на кораба при буря късно снощи, която беше описана като торнадо. За последните 24 часа в региона са паднали 150 милиметра дъжд, а ветровете по време на корабокрушението са достигали 130 километра в час.

До момента водолазите са извадили живи един мъж и 65-годишна жена от корпуса на преобърналия се четирипалубен туристически кораб. По-рано беше съобщено, че жената е на 85 години. От кораба бяха извадени и телата на петима загинали. Спасени са и още десетина души, но съдбата на още над 430 души е неизвестна. Някои от оцелелите успели да се доберат с плуване до брега. Сред оцелелите са капитанът на кораба и главният инженер.Десетки спасителни лодки се борят с дъжда и вятъра, за да достигнат кораба, който лежи с дъното нагоре във вода, достигаща 15 метра. Синхуа съобщава, че спасителите могат да чуят хора, които викат за помощ от корпуса на кораба.

Разстроени роднини на някои от пътниците се сдърпаха с чиновници в град Шанхай, където мнозина от пътниците са резервирали билетите си. Те са ядосани от това, което оценяват като липса на информация за близките им.

АП предаде, че китайският премиер Ли Къцян е отпътувал за мястото на трагедията. Президентът Си Цзинпин е разпоредил работен екип на Държавния съвет (китайското правителство) да се насочи към мястото, за да ръководи спасителните действия, в които участват над 50 лодки и над 3000 души.

Източник: БТА