ООН с призив за подобряване на сътрудничеството за целите на борбата с тероризма
ООН с призив за подобряване на сътрудничеството за целите на борбата с тероризма / снимка: Guliver/Getty Images

Съветът за сигурност на ООН призова в изявление на председателя за значително затягане на граничния контрол и подобряване на сътрудничеството за целите на борбата с тероризма, предадоха световните агенции.

Това стана на специално заседание вчера, посветено на заплахата, която представляват чуждестранните бойци, присъединяващи се към „Ислямска държава”, Ал Кайда и други подобни групировки. На него бе направен преглед на изпълнението на резолюция, предложена от САЩ и приети през септември, която изисква всички държави да предотвратяват вербуването и прехвърлянето на чужденци, които искат да се присъединят към екстремистки организации. На заседанието присъстваха министрите на вътрешните работи на няколко страни.

Експертен панел отчете, че повече от 25 000 души от над 100 държави са се присъединили към Ал Каида и „Ислямска държава”. Броят на чуждестранните бойци по света е скочил със 71% между средата на миналата година и март.

Генералният директор на Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) Юрген Щок заяви, че все повече ислямистки групировки от Африка до Югоизточна Азия, които са били свързани с Ал Кайда, сега дават обет за вярност към „Ислямска държава”. Това увеличава рисковете от взаимно подхранване на конфликти, простиращи се отвъд Сирия и Ирак, предупреди той.

Щок обърна внимание, че т.нар. чуждестранни бойци все повече разделят своето пътуване с цел присъединяване към екстремистка групировка, като преминават през няколко държави, преди да отидат там, за където са тръгнали. „Разузнаването пресича граници, но много по-бавно от чуждестранните бойци”, отбеляза той.

Шефът на Интерпол подчерта, че този проблем може да бъде овладян само чрез по-добра координация между отделните страни, включително обмен на повече и по-качествена информация. Съветът за сигурност призова авиокомпаниите да споделят данните за пътниците с държавите и да увеличат мерките за сигурност.

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън обеща страната му да разработи през следващите 12 месеца нова система за проверка и анализ на информацията за пасажерите, която ще бъде споделена безплатно с международната общност, включително с търговски и правителствени организации.

Повечето чуждестранни бойци са млади мъже, мотивирани от екстремистки идеологии, посочи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. В същото време той призова да бъдат изследвани причините, поради които все повече жени и момичета също се присъединяват към терористични групировки.

Източник: БТА