9000 лв. за археологически наблюдения по трасето на водния цикъл дава Община Павликени
9000 лв. за археологически наблюдения по трасето на водния цикъл дава Община Павликени / DarikNews.bg, архив

Три археологически екипа започват работа на част от трасето, по което в Павликени се осъществява водният проект. При изкопните работи на една от улиците в града е открита керамика, съобщи кметът инж. Емануил Манолов. „Длъжни сме да спрем работа и да съберем археологически екипи. Освен това като община, на чиято територия се извършват ремонтните дейности, трябва да осигурим и финансирането на работата на археолозите”, коментира инж. Манолов.

9000 лв. от бюджета си ще отпусне общината в непредвидените археологически разкопки. Това са средствата, които бяха предвидени за проучвания в Античния керамичен център. „За съжаление, това лято явно няма да успеем да заделим пари за керамичния център, където миналата година след 33-годишно прекъсване възстановихме разкопките. И те бяха и учебни, в тях участваха студенти от ВТУ. Тогава ние дадохме 9000 лв., а университетът участва с 2000 лв., но тази година явно няма да успеем да ги направим”, призна кметът.

Керамиката, която е спряла засега водния проект, е антична, вероятно от 2 - 3 в. Не е изненада за никого, още повече че преди години пдобни артефакти са се появили и в частни дворове. Седем улици ще бъдат включени в това археологическо наблюдение.

Водният цикъл е най-мащабният проект на Община Павликени. За него администрацията на инж. Емануил Манолов е успяла да спечели малко над 31 млн. лв. Проектът включва строителство на градска пречиствателна станция за отпадни води и изграждане на довеждащ колектор и прилежаща инфраструктура.