Стопанският факултет на ВТУ с модерна зала за обучение на студенти
Стопанският факултет на ВТУ с модерна зала за обучение на студенти / снимка: ВТУ

Ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов и доц. д-р Добринка Златева, зам.- декан по учебната дейност на Стопански факултет, откриха учебна зала на името на проф. Иван Димов. Събитието е част от празненствата по случай 23 години от основаването на Стопанския факултет на старопрестолната Алма Матер. Зала 203 в Корпус 4, носеща името на основателя на факултета и бележит учен в областта на икономиката, бе осветена от свещеноиконом отец Славчо.

„Радвам се, че първото събитие като новоизбран ректор е именно откриването на учебна зала, оборудвана с най-нови технологии. Тази зала ще спомогне за по-доброто обучение на нашите студентите като ги доближи реално до най-добрите практики на работа не само у нас, а и в чужбина. Това ще бъде едно от много неща, които ще направя, за да може студентите на Великотърновския университет след приключване на своето обучение да бъдат със самочувствието на добре подготвени млади специалисти в областта, която завършват. Пожелавам ви здраве и още много успехи“, каза проф. Бонджолов в приветствието си.

Учебната зала е оборудвана по съвместен проект между ВТУ и АИИ Дейта Процесинг. Стойността на оборудването е на близо 28 000 лева. В корпуса бе подредена и постоянна изложба на студенти от Факултета по изобразително изкуство. Тя бе открита от зам. декана по учебната дейност на факултета доц. д-р Светослав Косев. Студенти от Студентски съвет дариха книги на стойност 500 лв., на възтановената след пожар библиотека към Стопански факултет.

Идеята за разкриване на Стопански факултет във ВТУ и първите стъпки в тази посока принадлежат на проф. д.ик.н. Иван Димов. Първото Общо събрание на факултета се провежда на 27 май 1992 г. За първата учебна година 1992-93 са приети 177 редовни студенти в четири специалности „Фирмено управление”, „Маркетинг”, „Финанси”, „Управление на кооперациите” и 30 задочни студенти в специалността „Управление на кооперациите” след завършено полувисше икономическо образование.

Декани на Стопански факултет от основаването му до наши дни са проф. д.ик.н Иван Димов, доц. д-р Снежина Кабаиванова, проф. д.п.н Байко Байков, проф. д-р Георги Стефанов и доц. д-р Добринка Златева. Към момента във факултета се обучават 2044 редовни и задочни студенти степен „бакалавър” по  9 специалности и 867 магистри в 42 програми.