Ексминистър: Изостанали сме в начина на водене на изпити
Ексминистър: Изостанали сме в начина на водене на изпити / снимка: БГНЕС, архив

„Ние сме изключително изостанали в начина на провеждане на изпити. По време на изпита децата трябва да имат достъп до калкулатори, до справочници". Това заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия Сергей Игнатов, бивш министър на образованието и науката. Той допълни, че "ако един ученик не знае какво да отвори и къде да погледне, значи на нищо не е научен".

Експертът даде пример с финландското образование, в което не се пишат оценки и учениците не се стресират.

По повод предизвикалите бурни дискусии резултати от миналогодишните матури, според които училища в Кърджали и Ардино са в топ 10, Игнатов коментира:

"Докато не се докаже нещо за Кърджали, за Ардино, или за където и да било другаде, не бива да лепваме петно върху местната учителска колегия. Но ако се окаже, че учителите участват в подмяната на резултата, то всеки от тях трябва да понесе много строго наказание".

"Въпросът е, че училищата с по-висок успех привличат повече кандидати. Основният проблем на първо място е, че всички от нашето поколение сме били изпитвани и задължително амбициите на повечето родители са били оценки 5 и 6. И родителите на сегашните ученици, и преподавателите им са били изпитвани по тази система и те без логично обяснение са готови да подменят резултата, та да може и техните възпитаници да бъдат с шестици", заяви Игнатов.

Източник: Novanews.bg