При автомобилна катастрофа загина математикът Джон Наш
При автомобилна катастрофа загина математикът Джон Наш / снимка: Guliver/Getty Images

Световноизвестният американски математик Джон Наш, носител на Нобелова награда за икономика, вдъхновил създаването на филма „Красив ум”, е загинал при автомобилна катастрофа със съпругата си Алиша в Ню Джърси, предаде Ройтерс, като се позова на Ей Би Си нюз.

Двойката се е возила с такси, чийто шофьор е загубил управлението на автомобила и се е блъснал в предпазен парапет, са казали от полицията.

Награденият с „Оскар” филм „Красив ум” с Ръсел Кроу в главната роля описва дългогодишната борба на Наш с шизофренията. Кроу е написал в Туитър днес, че е бил изумен от съобщението за смъртта на Наш и съпругата му Алиша. „Едно прекрасно партньорство. Красиви умове, красиви сърца”, е написал Ръсел Кроу в Twitter.

Джон Форбс Наш младши работи в областта на диференциалната геометрия и теорията на игрите. Роден е на 13 юни 1928 г. в Блуфилд, Западна Вирджиния. В автобиографията си Наш отбелязва, че това, което запалило интереса му към математиката, била книгата на Ерик Темпъл Бел „Men of Mathematics” и по-конкретно едно есе посветено на Пиер дьо Ферма.

Още докато е ученик в горните класове, Наш посещава лекции по математика в Блуфилд Колидж. По-късно следва в Технологичния институт Карнеги (дн. университет Карнеги Мелън) в Питсбърг, Пенсилвания, където първо учи инженерна химия, а после химия, преди да се ориентира към математиката. През 1948 г. завършва едновременно и бакалавърска степен, и магистратура.

През лятото след дипломирането си Наш работи в Уайт Оук, Мериленд, по военноморски изследователски проект под наставничеството на Клифърд Трусдел.

Наставникът на Наш и бивш професор към Карнеги Тех Р. Дж. Дъфин пише писмо за препоръка, което се състои само от едно изречение: „Този човек е гений”. Макар да е приет в Харвард, което е било и неговото първо желание, поради вече изградения по-голям престиж и по-добър математически факултет там, ректорът на Принстън Соломон Лефшец настоятелно предлагал на Наш стипендията на името на Джон С. Кенеди и това било достатъчно да го убеди, че Харвард не оценява достатъчно способностите му. Така от Уайт Оак Наш се премества в Принстън, където работи върху своята теория на равновесието.

Защитава докторат през 1950 г. с дисертация върху некооперативните игри. Дисертацията му, писана под ръководството на Албърт Тъкър, съдържат дефиницията и свойствата на понятието, което впоследствие става известно като „равновесие на Наш”.

Наш има научни трудове и в областта на алгебричната геометрия: „Real algebraic manifolds” (1952 г.). Неговата най-известна работа в „чистата” математика е теоремата му (Nash embedding theorem), която показва, че всяко абстрактно риманово многообразие може да бъде изометрично реализирано като под-многообразие на Евклидовото пространство. Наш също има приноси и към теорията на нелинейните параболични частни диференциални уравнения.

През 1951 г. Наш заминава за Масачузетския технологичен институт като преподавател по математика. Там среща Алиша Лопес-Харисън де Ларде (родена на 1 януари 1933 г.), студентка по физика от Салвадор, с която сключва брак през февруари 1957 г. След блестящ старт на научната си кариера, през 1957 г. Джон Наш заболява от параноидна шизофрения, от която се възстановява тридесет години по-късно. Алиша го води в болница за психични отклонения през 1959 г. Скоро след това се ражда и синът им Джон Чарли Мартин Наш, останал некръстен за около година, защото майката чувствала, че и нейният съпруг има право на глас в избора на име.

Наш и Алиша се развеждат през 1963 г., но се събират отново през 1970 г. в една неромантична връзка наподобяваща тази между двама съквартиранти, които нямат нищо общо. Според Силвия Насар, която пише биографията на Наш „Красив ум”, Алиша говори за съпруга си като за пансионер и казва, че в този период живеят „като двама далечни родственици под един покрив”.

Двойката възобновява връзката си след като Наш печели Нобелова награда за икономиката през 1994 г. Те сключват брак отново на 1 юни 2001 г.

Наш има и друг син Джон Дейвид (роден на 19 юни 1953 г.) от Елеонор Стайър, но се твърди, че нямал много общо нито с детето, нито с майка му. Въпреки това, по време на 60-минутно интервю за Си Би Ес, излъчено през март 2002 г., математикът казва, че поддържа контакт с Джон Стайър, който дори получава част от хонорарите за филма.

Наш е носител на много награди. През 1994 г. е удостоен с Нобелова награда за икономика в резултат на работата му в Принстън върху теория на игрите. Сред другите му отличия са на Джон фон Нойман за принос в областта на теорията, на Лирой Стийл през 1999 г. Ей Би Си информира, че Наш е загинал на 86 години, а съпругата му - на 82. Двойката живееше в Принстън, Ню Джърси.

Източник: БТА