Бъчварова размисли, няма да подкрепи синдикатите в МВР за пенсионната реформа
Бъчварова размисли, няма да подкрепи синдикатите в МВР за пенсионната реформа / снимка: БГНЕС, архив
Бъчварова размисли, няма да подкрепи исканията на синдикатите в МВР
79718
Бъчварова размисли, няма да подкрепи исканията на синдикатите в МВР
  • Бъчварова размисли, няма да подкрепи исканията на синдикатите в МВР

Вътрешният министър Румяна Бъчварова няма да подкрепи синдикатите в преговорите им около пенсионната реформа. Това е станало ясно по време на неформална среща в МВР този следобед. На нея синдикатите са били информирани, че исканията им във връзка с новите условия за пенсиониране в сектор "Сигурност" няма да бъдат приети.

Само спасители, пожарникари и полицаи по-рано в пенсия

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов изрази недоумение около позицията на Бъчварова и припомни, че само преди около две седмици тя се е подписала под обща позиция на министерството и шестте синдиката по отношение на социалната реформа. Документът е бил изпратен на социалния министър Ивайло Калфин.

Какво е променило позицията на вътрешния министър, към момента не е ясно.

"Общото становище очевидно вече е в миналото", каза Валентин Попов. По думите му синдикатите не застават изцяло срещу реформата. "Ние приемаме въвеждането на минимална възраст. Това, което оспорваме, са два основни момента - че не се предвижда никакъв гратисен период, както и конкретната възраст от 52 години и 10 месеца".

Председателят на СФСМВР беше категоричен, че униформените няма да отстъпят от исканията си за промяна на посочените две мерки от пакета на социалното министерство.

"Нашето становище е, че можем да започнем от 50 години и евентуално да преговаряме, но в случая очевидно не става въпрос за преговори", каза още Попов.

Калфин: Предлаганите промени са в интерес на работещите в сектор „Сигурност"

Униформените ще изчакат Националния съвет за тристранно сътрудничество в сряда, а след това ще обсъдят проблема на общо събрание на организацията.

Валентин Попов беше категоричен, че една от възможностите за реакция в тази ситуация е протест. По думите му не е изключено, ако в бъдеще се стигне до демонстрации, в тях да се включат и други засегнати от реформата професии като военнослужещите, надзирателите и служителите на ДАТО.