Калфин: Предлаганите промени са в интерес на работещите в сектор „Сигурност”
Калфин: Предлаганите промени са в интерес на работещите в сектор „Сигурност” / снимка: БГНЕС
Калфин: Предлаганите пенсионни промени са в интерес на работещите в сектор „Сигурност”
79581
Калфин: Предлаганите пенсионни промени са в интерес на работещите в сектор „Сигурност”
  • Калфин: Предлаганите пенсионни промени са в интерес на работещите в сектор „Сигурност”

Предлаганите промени в пенсионната система, които засягат сектор „Сигурност", са в интерес на работещите в МВР и отбраната. Това коментира в интервю за Дарик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По-рано днес представители на няколко ресорни синдиката предупредиха, че ако предложенията за въвеждане на пенсионна възраст при униформените бъдат приети, огромна вълна от напускащи ще сполети МВР.

Синдикати: Вълна от напускащи в МВР, ако идеите на Калфин се приемат

Направените предложения са в интерес на работещите в сектор „Сигурност", не само в МВР, а и в другите ведомства, категоричен е Калфин. Голяма част от тях са взети в резултат на срещи с техни представители", каза Ивайло Калфин. Той призна, че е доста учуден от позицията на хора от няколко ресорни синдиката, заявени по-рано през деня. И допълни, че те не са единствените представители на служителите в МВР.

„На практика това, което предлагаме, е в интерес на работещите в системата. Примерно те да могат да ползват 18 години стаж в системата при 27 години общ трудов стаж и след като вече са излезли от тази система. Това означава, че бивши служители могат да го използват и да се пенсионират. На второ място, правото за излизане в пенсия може да се ползва без да е необходимо напускане преди това на службата, което значи, че ценните кадри биха могли да работят по-продължително в системата и да получават пенсия. На трето място, проблемът с това, че родените след 1960 година имат намалени пенсии в момента в този сектор, понеже част от средствата им са блокирани в универсални пенсионни фондове, също се решава и те си получават пълните пенсии", каза вицепремиерът и социален министър.

Калфин: Ако не пипнем нищо, няма да може да увеличим пенсиите

По думите на Калфин, това са големи промени, които са в интерес на работещите в сектора и според него е много странно, че синдикатите с лека ръка заедно с всички промени в пенсионната система отхвърлят и тях. Надали могат да обяснят на членовете си подобно поведение, каза още министърът. Да, има пенсионна възраст, напомни Калфин, като подчерта, че тя е много близка до фактическата възраст, на която служителите в сектор сигурност се пенсионират в момента, а в същото време те получават неща, за които настояват от много време. Според Калфин това би трябвало да бъде честната позиция на синдикатите и изрази надежда те да имат достойнство да я изразят.

„Засега няма проблем с премиера и в диалога с колеги, но аз съм поел пред тях ангажимент, че ще направя тези промени, които са обяснени, публично дискутирани и в интерес на служителите в системата и точно това правя", каза Калфин. Той призова да не се говори за лобита, а за обективни промени кое е в интерес и кое не е за служителите в сектор сигурност. „Мога да споря с всеки, че промените са в интерес, а това, което някои хора искат - да си изберат това, което им харесва, а това, което не им харесва, да не го правят, няма как да се получи", категоричен е вицепремиерът.

Кабинетът предлага минимална пенсионна възраст за полицаи и военни

В средата на април като част от цялостната пенсионна реформа социалният министър Ивайло Калфин предложи военните и полицаите да се пенсионират при навършени 52 години и 10 месеца, със стаж от 27 години, но без задължение да са на работа в системата към момента на пенсиониране. Минималната възраст за пенсиониране ще бъде с 10 години по-ниска за летци, парашутисти и водолази заради по-тежките условия на труд. Промените трябва да влязат в сила от 1-ви януари догодина, като за всички служители, които изпълнят условията за стаж до края на тази година, ще има гратисен период от 3 години, в който могат да се пенсионират без изискване за възраст. Предвижда се още възрастта да започне да нараства с по 2 месеца на година от 2017-та, до достигане на 55 години за полицаи и военни, и на 45 години за останалите.

Чуйте цялото интервю с Ивайло Калфин