Само спасители, пожарникари и полицаи по-рано в пенсия
Само спасители, пожарникари и полицаи по-рано в пенсия / снимка: БГНЕС, архив

До сряда вътрешният министър Румяна Бъчварова и полицейските синдикати трябва да опишат подробно кои са опасните длъжности в МВР. Списъкът трябва да бъде представен до 12.00 ч. в сряда, за да бъде включен в промените в Кодекса за социално осигуряване, които ще обсъжда тристранката.

За това са се разбрали вицепремиерите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова на среща с Бойко Борисов. Двамата влязоха в спор, след като Бъчварова отхвърли предложението на Калфин да се въведе пенсионна възраст за служителите в МВР от 52 години и 10 месеца и тя да нараства, докато стане 55 години. МВР иска възрастта да е не повече от 50 години.

„Има две важни неща, които искат синдикатите и с които можем да се съобразим”, коментира вчера премиерът Борисов, припомня „24 часа”.

Въпросът за възрастта не е бил обсъждан на срещата. Синдикалистите обаче са поискали спасителите от Гражданска защита и пожарникарите да се пенсионират на 45 години като военните пилоти и водолазите. Освен това са настояли за разделението на служителите на МВР на такива, които работят опасна работа и трябва да се пенсионират по-рано, и на чиновници. За чиновниците щяла да важи общата пенсионна възраст, която постепенно трябва да нарасне до 65 години.