Зам.-министър Везиева: Реформата в образованието трябва да е обвързана с икономическото развитие
Зам.-министър Везиева: Реформата в образованието трябва да е обвързана с икономическото развитие / netinfo

Реформата в образованието не е едностранна, тя е свързана с цялотостното икономическо развитие на страната. За Министерство на икономиката  е особено важно тя да отговаря на тези приоритети, които стоят на национално ниво пред икономиката на България. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева на Конференция на тема „Реформите в образованието и науката.Реалност и перспективи“.

„Реформата в образованието трябва да бъде обвързана с иновациите, има нужда  да бъдат създавани кадри не само за висшето образование, каквито традиции имаме, но и  в средното образование и всичко свързано със занаятите, защото няма икономически растеж, без добре подготвени кадри. Трябва да използваме енергията на младите хора, качествено за нашето икономическо развитие“, посочи Везиева.

Зам.-министърът на икономиката изрази надежда, че на Конференцията ще бъдат намерени пресечните точки, които касаят професионалното, средното и висшето образование. „Когато приключи тази реформа трябва да можем да кажем , че сме положили всички усилия за това нашите деца да бъдат достойни граждани и да допринасят за икономическия растеж на нашата държава, защото това е най-важното за всички нас“, завърши тя.

На форума, на който бе обсъдена реформата в образованието, организиран от Министерство на образованието участие взеха още вицепремиерът Румяна Бъчварова, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, депутати от парламентарната комисия по образование и наука, представители на държавните институции, на висшите училища, на БАН и експерти в областта на образованието.