„Софиямед: Побоят над бебето е жестокост, проявена от обладан човек
„Софиямед: Побоят над бебето е жестокост, проявена от обладан човек / снимка: БГНЕС, архив
„Софиямед": Побоят над бебето е жестокост, проявена от обладан човек
79476
„Софиямед": Побоят над бебето е жестокост, проявена от обладан човек
  • „Софиямед": Побоят над бебето е жестокост, проявена от обладан човек

Майката на битата от акушерка Никол сама сигнализирала на персонала на болница „Софиямед" за това, че детето й не се чувства добре. Това съобщиха от болницата на брифинг, който дадоха десет дни след инцидента. Оказва се, че от лечебното заведение са установили какво точно се е случило с 4-дневното бебе едва 4 дни след злополучната нощ, след като прегледали записите от видеокамерите.

Акушерката, която нанесе побой на новородено, е работила на 24-часово дежурство по собствено желание. Тя сама е поискала да слее своите смени, за да може да излезе в годишен планиран отпуск. Въпреки че от лечебното заведение са категорични, че подобно взимане на няколко дежурства в „Софиямед" не било практика, се оказа, че при акушерката това не се случва за първи път.

Според ръководството на болницата, служителите й са разбрали какво точно се е случило едва на четвъртия ден след инцидента и то след сигнал от майката на новороденото. Преди това само предполагали нещо съвсем друго, каза д-р Валери Нецов, завеждащ АГ отделението в „Софиямед"

„Мислехме, че някой е изтървал бебето. Всеки, който има деца, знае, че поне веднъж-два пъти това се случва. Никой не е предполагал това, което камерите показаха".

Акушерката не за първи път работи 24 часа, но по думите на директора на лечебното заведение д-р Йордан Пелев, сливането на дежурства не било практика:

„Това 24-часово дежурство, което тя е положила, е във връзка с нейно желание да слее дежурствата си, за да излезе след това в планиран годишен отпуск".

Не стана ясно кой точно е одобрил сливането на дежурствата в злополучната нощ.

Според колегите на акушерката, тя е работила много, за да издържа двете си деца. От болницата обаче са убедени, че побоят не е следствие на преумора. Оттам определиха случилото се като необяснима жестокост, проявена от „обладан човек".

„За тази акушерка към този момент няма никакви оплаквания срещу нея - нито от родителите, нито от персонала, няма констатирани нарушения във връзка с извършената от нея дейност", добави Пелев.

От болницата увериха, че не се опасяват от отнемане на лиценз. Не стана ясно обаче дали по някакъв начин ще обезщетят семейството на пострадалото дете. Според медицинския персонал радостното в случая било, че детето е добре. Запитани как ще избегнат подобни ситуации в бъдеще, от „Софиямед" отговориха, че назначават психолог, който да работи съвместно с всички служители на Клиниката по акушерство и гинекология.

Междувременно стана ясно, че скандалните записи от камерите в "Софиямед" не са изтекли от полицията или прокуратурата. Това заяви категорично главният прокурор Сотир Цацаров преди среща с депутати от "Патриотичния фронд". Във връзка със споровете около въпроса кой е подал сигнал за пострадалото бебе към полицията, главният прокурор заяви, че информацията е дошла от болница "Токуда".