Консултативният съвет по национална сигурност заседава
Консултативният съвет по национална сигурност заседава / снимка: БГНЕС, архив

Развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност - това е темата, по която ще заседава Консултативният съвет по национална сигурност. Съветът беше свикан от държавния глава Росен Плевнелиев миналата седмица.

По Конституция в Консултативният съвет участват премиерът, силовите министрите, парламентарният шеф, лидерите на всички парламентарни групи, армейското ръководство и началниците на специалните служби, както и ръководителите на институции, които имат отношение към темите в дневния ред на срещата.

Според програмата военният министър Николай Ненчев ще прочете доклад за състоянието на Въоръжените сили и перспективи за тяхното развитие.

Поканени са вицепремиерът Меглена Кунева, директорът на Националната разузнавателна служба генерал-майор Драгомир Димитров и изпълняващият длъжността директор на Служба „Военна информация" полковник Светослав Даскалов.

В контекста на кризата в Украйна, държавният глава Росен Плевнелиев на няколко пъти беше критикуван, че бави свикването на Консултативния съвет. През февруари той обяви, че подготвя свикването му през март, но организацията се забави с още месец.