ВТУ домакин на престижно състезание по китайски език
ВТУ домакин на престижно състезание по китайски език / DarikNews.bg, архив

ВТУ и Институт „Конфуций“ за втори път ще домакинстват националния кръг на състезанието по китайски език за ученици и студенти „Китайски езиков мост“.  Надпревата се провежда днес и утре, а организатори са Отделът за образование към Посолството на КНР в България и Институт „Конфуций“ във Велико Търново.

„Китайски езиков мост“ е международно състезание по китайски език, което се провежда по цял свят, а спечелилите първенци на националните кръгове заминават да участват на световния кръг и да представят страната си в Китай. Предназначено е за ученици и студенти, изучаващи китайски език. Състезанието е изключително престижно, заключителните му турове се предават по националната телевизия в КНР, а най-интересните участници могат да станат ТВ звезди за миг.

Тази година в националния кръг, който ще се проведе в аулата на Великотърновския университет,  на 25 април ще вземат участие 13 ученици от 6 училища с интензивно изучаване на китайски (3 от София (18 СОУ „Уилям Гладстон“, 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“ и 51 СОУ), Русе (СОУ „Васил Левски“), Пловдив (Френската гимназия) и Стара Загора (СОУ „Максим Горки“), а на 26 април – 9 студенти от 4 университета в страната (СУ „Св. Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).

Състезанието се провежда в три кръга. Участниците изнасят реч на китайски език по предварително зададена тема; отговарят на въпроси, свързани с китайския език и култура, а в последния кръг представят свои умения и таланти – песни, танци, калиграфия, бойни изкуства и др.

Журито е съставено от експерти в областта на китайския език и култура, а членовете му се определят от Институт „Конфуций“ и Отдел „Образование“ към посолството на КНР в България. Участниците ще бъдат приветствани от първия секретар на посолството – г-н Юен Дзиган.