В библиотеката през седмицата
В библиотеката през седмицата / DarikNews.bg, архив

27 април 2015 г. (понеделник), 18:00 часа, зала първи етаж
Събитие, посветено на 100-годишнината от геноцида над арменците.
Прожекция на „Чифликът на чучулигите", игрален филм на Виторио и Паоло Тавиани (2007 г., 120 мин.), сниман и в България, с участието и на известни български артисти.
Организатор: Арменската общност в Стара Загора

28 април 2015 г. (вторник), 18:00 часа, фоайе втори етаж
фотоизложба "Истории "По пътя на изток... и после на юг" и представяне на книги - иранска съвременна литература, преведени на български. Книгите ще представи д-р Хаджар Фиюзи.
Изложбата включва 34 фотографии и е под формата на фотопис - пътепис с камера.
Специален гост на събитието ще бъде г-н Мохаммад Али Киани, съветник по културните въпроси при Посолството на ИР Иран.
Организатори: Народно читалище "Родина 1860", Клуб "Млад писател", Тийнеджърски вестник "Teen'S Paper", със съдействието на Р Б "Захарий Княжески" и Културното представителство към посолството на Ислямска Република Иран.
Арх. Анастас Иванов, родом от гр. Смолян, работи като проектант. В професионалната си биография има няколко награди от национални конкурси.
Фотографията е негово хоби, а връзката му с Иран е емоционална, тъй като съпруга му е родена там.
"Причината, поради която реших да направя тази изложба е, че искам да споделя своите впечатления с близки, приятели и с колкото се може повече хора и да провокирам зрителя да погледне от друг ъгъл. Въпреки културните и географски различия между българи и иранци, ние си приличаме, имаме много общи неща. Искам да покажа на моите деца и на всички, които ще посетят изложбата, че хората трябва да си общуват спрямо собствения им мироглед, но и не бива да се слагат предварително етикети. Искам да покажа какво огромно културно наследство от световно значение има по тези земи, защото вярвам, че трябва да не забравяме откъде идваме и накъде сме се запътили, трябва да пазим съграденото досега и да надграждаме новото на тази база" - казва авторът.
Д-р Хаджар Фиюзи е родена в гр. Машхад, Иран. Завършва средното си образование в "Американския колеж" в гр. Техеран. Продължава висшето си образование във Висшия химико-технологичен институт в София, където се дипломира като инженер-химик. В същия институт защитава докторска дисертация. Дълги години работи в държавни научно-технически университети и организации като експерт в България и в Иран. В периода 1995-2002 година е сътрудник в Културното представителство на посолството на ИР Иран в София. От учебната 2001-2002 година е преподавател по персийски език, специалност Иранистика в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на многобройни научни публикации у нас и в чужбина, както и на десетки художествени и технически преводи от персийски на български и от български на персийски език. Участва с доклади и съобщения в различни научни форуми в България и чужбина. Автор на речника "Персийски думи в българския език".

28 април 2015 г. (вторник), 18:30 часа, зала първи етаж
Концерт „Токати и лирични пиеси от български композитори" в изпълнение на доц. Ростислав Йовчев - пиано и Анелия Господинова - пиано. Вход свободен.
В програмата:
Панчо Владигеров
Импровизация и Токата
Веселин Стоянов
Сюита за пиано
Прелюд
Сарабанда
Токата
Панчо Владигеров
Пет силуета оп.66
Изп. Анелия Господинова
Александър Текелиев
Сън из Младежки албум
Гротеска
Токата
Панчо Владигеров
Пет поетични картини оп.68
Изп. Анелия Господинова
Димитър Ненов
Миниатюри
Прелюд, Песен, Стакато, Пасторала, Гайда
Токата

Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва (1980) СМУ "Любомир Пипков" при Людмила Стоянова, а след това редовно следване и майсторски клас в НМА "Панчо Владигеров" в класа на проф.д-р Атанас Куртев (1986). Лауреат е на национални и международни конкурси в Италия и Испания.
Изнася солови и камерни концерти у нас и в много страни в Европа, Азия и Сев. Африка. Реализира аудиозаписи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Има издадени 5 компакт-диска. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него се срещат рядко изпълнявани произведения като Вариации-Диабели от Бетовен, Голяма соната на Чайковски, цикълът „Иберия" от Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от български и чуждестранни композитори.
Носител на Кристална лира в две категории- „Изпълнителство" и „Музикална критика" за 2011г.
От 2013г. е доктор, а от 2014г. професор в НМА „проф. Панчо Владигеров", където е и завеждащ катедра "Пиано" към Теоретичния факултет.

Анелия Господинова завършва СМУ „Хр. Морфова"(2000 г.), гр. Ст. Загора където изучава пиано при г-жа Златка Дончева. Продължава обучението си в НМА „проф. П. Владигеров" и завършва магистърска степен в класа по пиано на проф. д-р Атанас Куртев (2005 г.) Лауреат е на конкурсите: „Светослав Обретенов"(Провадия 1994 г.), „Flores Juventutis" (Gent 1996 г.), „Виенска класика" (Ст. Загора 1998 г.), „Фридерик Шопен" (Варна 1998 г.), „Франц Шуберт" (Габрово 1998 г.), „Руска музика" (София 2002 г.), „Шуман-Брамс" (Пловдив 2003 г.), „Музиката и земята" (София 2004 г.) Има многобройни клавирни рецитали, участия в майсторски класове, записи за предавания на БНР, радио „Стара Загора" и за телевизионните програми на „БНТ", „TV2", „Скат", „Верея". Понастоящем е докторант и асистент към катедра пиано на ТКДФ в НМА „проф. П. Владигеров".


29 април 2015 г. (сряда), 18:00 часа, зала първи етаж
Годишно събрание на Синдиката на българските учители - Стара Загора