НС признава масовото изтребление над арменците в Османската империя
НС признава масовото изтребление над арменците в Османската империя / снимка: БГНЕС

След три часа дебати парламентът прие решение, в което се казва, че признава масовото изтребление над арменците в Османската империя и обявява 24 април за ден на възпоминание на неговите жертви.

В подкрепа на документа гласуваха 157 депутати, а 36 бяха против. След гласуването, депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала, но в кулоарите на парламента отказаха да коментират действията си. През това време колегите им запазиха минута мълчание в памет на жертвите.

Ето пълният текст:

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЗНАВАНЕ МАСОВОТО ИЗТРЕБЛЕНИЕ НАД АРМЕНЦИТЕ В ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ 1915-1922 ГОДИНА

Изтреблението на арменците в Османската империя през 1915-1922 г е идентифицирано с категорични исторически факти и автентични документи.

Според хуманните традиции на българския народ и с поетите по ратификацията на документите на ООН задължения България разграничава историческото наследство на Османската империя и наследството на република Турция и приветствува диалог между Турция и Армения за окончателен ангажимент към историческата истина.

Народно събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България РЕШИ :

1. Признава масовото изтребление над арменците в Османската империя и обявява 24 април за ден на възпоминание на неговите жертви.

По-рано премиерът Бойко Борисов отиде в парламента и се срещна с ръководството на Народното събрание по темата. След като отбеляза, че „историята си е история, а жертвите са си жертви", министър-председателят посочи, че масово изтребление са българските думи за геноцид. И изрази надежда да се постигне консенсусно решение по тема в парламента в тази посока.

Вижте какво още каза Борисов

Обсъждането на темата предизвика скандали в Народното събрание.

Вижте повече за скандалите и дебатите в парламента