Борисов: Масово изтребление са българските думи за геноцид
Борисов: Масово изтребление са българските думи за геноцид / снимка: БГНЕС, архив
Борисов: Масово изтребление са българските думи за геноцид
79389
Борисов: Масово изтребление са българските думи за геноцид
  • Борисов: Масово изтребление са българските думи за геноцид

Преди да замине за съвместното заседание с правителството на Румъния премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, за да се срещне с ръководството на Народното събрание по повод обсъждането на поректорешението за признаването на арменския геноцид в Османската империя.

Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет", каза на излизане от парламента премиерът Борисов. „Това, което предложиха от ГЕРБ, е масовото изтребление на арменците да бъде признато и аз мисля, че ще се намери консенсус в тази посока", каза премиерът. На въпрос дали ще бъде признато като геноцид, министър-председателят бе лаконичен: „Казах много ясно: масовото изтребление на арменци - това са българските думи".

„Действително, винаги в ГЕРБ сме отчитали това, че на границата ни с Турция има проблеми. Те направиха жестове към нас с износа на месо, където контрасанкциите от Русия ни удариха много в селското стопанство", припомни премиерът. Той апелира да се прави ясно разграничение между Османската империя и настояща Турция и безспорни исторически факти, че са изтребени хора тогава. „Ние не можем да направим по-различно от това да направим масовото изтребление на арменците, защото ГЕРБ е партия, която винаги е била против това", каза министър-председателят.

Обсъждането на темата в парламента предизвика скандали - вижте повече за тях