Какво, къде, кога в Регионалната библиотека
Какво, къде, кога в Регионалната библиотека / DarikNews.bg, архив

20 април (понеделник), 18:00 часа, зала първи етаж
Събитие, посветено на 100-годишнината от геноцида над арменците.Документални филми на Цветана Паскалева „Затишие" (1995, 20 мин.) и „Вяра и дух" (2001 -2011 г., 47 мин.). Организатор: Арменската общност в Стара Загора

21 април (вторник), 18:30 часа, зала първи етаж
Концерт песни от мюзикъли и евъргрийни на ученици от НУМСИ „Христина Морфова" - Стара Загора с преподавател Надя Тончева.

22 април (сряда), 10:00 ч., зала първи етаж
„Приключения опасни..." - конкурс за адаптация и сценично представяне на фрагменти от творчеството на Недялко Йорданов за деца. Участници в три възрастови групи от целодневни детски градини, училища и детски театрални формации от община Стара Загора. Жури в състав: председател Недялко Йорданов - поет и драматург, Мария Донева - поет и драматург от Драматичен театър „Гео Милев" - Стара Загора, Таня Георгиева - актьор от Държавен куклен театър - Стара Загора.Част от програмата на Маратона на четенето, Стара Загора 2015.

22 април (сряда), 15:30 ч., зала първи етаж
Образователна лектория за родители на диабетно болни деца

23 април (четвъртък), зала първи етаж
Маратон на четенето (по отделна програма)

25 април (събота), 11:00 часа, зала първи етаж
Документален филм, DVD 110 мин. (интервюта, солови изпълнения и сцени от балетни постановки), посветен на 90-годишнината на прима балерината Мая Плисецкая.
Организатор: Музикално общество „Борис Христов" със съдействието на Община Стара Загора, РБ „Захарий Княжески", Литера принт АД, НАОП „Юрий Гагарин", М-Дизайн Студио, Фото „Алекс". Вход свободен.

25 април (събота), 14:00 часа, зала първи етаж
Международният филмов фестивал за ново европейско кино
„Златната липа" - Стара Загора представя наградените филми от издание 2014.

ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ, начало 14:00 часа
2013, Полша, 107 мин.
Режисьор: Мачей Пепшица
Сценарий: Мачей Пепшица
Оператор: Павел Диллюс
Продуцент: Виеслав Люсаковски
В ролите: Давид Огродник, Дорота Колак, Аркадиуш Якубик, Хелена Сужецка, Миколай Рожнерски
Музика: Барточ Хайдецки
„Искам да живея" е филм базиран на истинска история. Матеуш е момче страдащо от церебрална парализа, който в ранното си детство е диагностициран като умствено изостанал без никакъв контакт с външния свят. След 25 години се оказва, че той е напълно нормален и интелигентен човек. Филмът е хроника за живота му. Ще опознаем Матеуш сега, когато е на 30 и е в клиника за хора с умствени увреждания. Наблюдаваме опитите му да докаже, че е един нормален човек.

КЕРТУ, начало 16:00 часа
2013, Естония, 97 мин.
Режисьор: Илмар Рааг
Сценарий: Илмар Рааг
Оператор: Кристиян - Жаак - Нууди
Продуцент: Риина Силдос
В ролите: Майт Малмстен, Урсула Ратасеп, Юри Лумисте, Кюлики Салдре, Лейла Саалик
Музика: Хоррет Куус
30-годишната Керту е живяла под натиска на властния си баща през целия си живот. Поради нежната ú същност местните жители я смятат за леко глуповата. Младата жена прави първия си плах опит да промени нещо в живота си - тя изпраща картичка на Вильо, привлекателен мъж, но известен като пияница в селото. Започва една неочаквана любовна история, която естествено техните семейства и останалите селяни не одобряват.