Откриха изключително разнообразен микробиом в амазонски аборигени
Откриха изключително разнообразен микробиом в амазонски аборигени / Thinkstock/Getty Images

В отдалечено и откъснато от цивилизацията селце в амазонската джунгла на Венецуела учени откриха изключително разнообразна микрофлора в организмите на местни аборигени, съобщава АП.

Микробиомът в стомашния тракт на Хомо сапиенса е съставен от милиарди полезни бактерии, които живеят в симбиоза с него. Тези микроорганизми играят ключова роля за здравето на човека. Учени от медицинския институт "Айкан" в Ню Йорк открили в представители на аборигенското племе яномами удивително разнообразие от бактерии в микрофлората им. Те били способни да устояват на антибиотици, въпреки че хората от племето никога не са се докосвали до подобни медикаменти.

Според ръководителя на проучването Хосе Клементе яномамите предоставят на науката уникалната възможност да се надникне в нашето микробиологично минало. От направените анализи се потвърждава теорията, че намаленото разнообразие в микрофлората на западните народи води до имунни и метаболитни заболявания от рода на астмата, диабета и алергиите.

"Сега науката трябва да определи кои бактерии са ни жизнено необходими, за да бъдем здрави. В това отношение много могат да ни помогнат изолираните амазонски племена", изтъква Хосе Клементе.

Микрофлората се въди в устата, носа, по кожата и в стомашния тракт на човека. Тази микробна "зоологическа градина" започва да се формира още с раждането ни и варира според това къде живеем, с какво се храним и от приема ни на антибиотици.

Яномамите водят от хилядолетия примитивен живот на ловци-събирачи. Те обитават региона на границата между Венецуела и Бразилия. Учените изследвали проби от екскременти, кожа и натривки от устата на 34 аборигени. Те сравнили микробиома им с този на съвременните жители на САЩ. Той се оказал с 40% по-малко разнообразен от този на яномамите. Аборигените били преносители на уникални бактерии с чудотворно въздействие върху здравето. Благодарение на тях при яномамите не се наблюдавали случаи на камъни в бъбреците.

Източник: БТА