Томислав Дончев: Местните избори са вот на доверие към едно правителство
Томислав Дончев: Местните избори са вот на доверие към едно правителство / Dariknews.bg
Томислав Дончев: Местните избори са вот на доверие към едно правителство
79267
Томислав Дончев: Местните избори са вот на доверие към едно правителство
  • Томислав Дончев: Местните избори са вот на доверие към едно правителство

Резултатите от местните избори ще бъдат индикатор доколко правителството е политически стабилно, има подкрепа и право на съществуване. Това каза в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев.

"Загуба дори на избори, които не са пряко свързани с националната политика, каквито са местните, е вид вот на недоверие към едно правителство", допълни Дончев и припомни, че досега такова нещо не се е случвало с ГЕРБ.

Вицепремиерът смята, че освен общата политическа конюнктура влияние върху един резултат дават качествата на кандидатите.

"Ние имаме цяла генерация от качествени кметове, които са такива, защото могат да се похвалят с добри резултати".

На въпроса дали при неубедителен резултат някоя от партиите, които подкрепят втория кабинет Борисов би се оттеглила Томислав Дончев заяви, че е редно това да бъде коментирано с ръководството на съответната политическа формация.

Транспортната инфраструктура е от изключително значение за развитието на един регион. Според вицепремиерът Дончев, преодоляването на демографския проблем започва с инвестиции в такива съоръжения. Досега са одобрени пет от седемте оперативни програми, остава това да се случи с още две.

80% от цялата финансова рамка от предходния програмен период е усвоена. Това прави 6, 600 млрд. евро, но тази сума ще бъде по-голяма, тъй като все още има време до края на годината.

"Редно е да минем на следващо ниво. Това, че едни пари са усвоени все още не означава нищо, че нещо е построено - също. Трябва да се фокусираме на следващото ниво - какъв е ефекта от всичко това. Колко средства от частния сектор са били привлечени за развитие, след като в един обект е вложен обществен ресурс.

Днес Томислав Дончев и Цветан Цветанов взеха участие в откриването на информационен офис на Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП в Габрово.