ЕВН иска по-скъп ток от юли, ЧЕЗ - справедливо разпределение на елементите в цената
ЕВН иска по-скъп ток от юли, ЧЕЗ - справедливо разпределение на елементите в цената / снимка: Guliver/Getty Images
ЕВН иска по-скъп ток от юли, ЧЕЗ - справедливо разпределение на елементите в цената
78959
ЕВН иска по-скъп ток от юли, ЧЕЗ - справедливо разпределение на елементите в цената
  • ЕВН иска по-скъп ток от юли, ЧЕЗ - справедливо разпределение на елементите в цената

Поскъпване на тока с 8.5 на сто от юли искат от енергото за Югоизточна България ЕВН. От ЧЕЗ пък не искат по-висока на цената на тока за крайния потребител, а справедливо разпределение на тежестта на всеки елемент от цената, което може да стане без да се стига до повишение на стойността на електроенергията за клиентите. От Енерго-про също са внесли своето предложение, в което искат в новите цени да бъдат компенсирани непризнатите разходи в ценовите решения през третия регулаторен период 2013 - 2015 година.

Необходими са инвестиции в електропреносната мрежа, отчита енергийният регулатор

Предложението на ЕВН за промяна на цената на електроенергията за Югоизточна България е средно с 8.5 %. Петър Костадинов от фирмата аргументира искането с необходимостта от възвръщането на инвестиции в мрежата и услугите в Югоизточна България. Преди няколко седмици бяха публикувани окончателно указанията на рагулатора за ценообразуването и от компанията са се съобразили с тях. Вече са ясни и показателите на енергото в отчетите на годишна база, така че и те са влезли като мотив, посочи Константинов. Той обаче, че в предложението надделяват най-вече сметките за инвестиции, които трябва да бъдат направени през следващата година.

Искане на по-висока цена на тока за хората е "неморално", смята шефът на НЕК

Първоначалните разчети на компанията от преди няколко седмици бяха за 7% по-скъп ток в разгара на лятото. Като друг мотив от ЕВН посочват кризата в Родопите от миналия месец. Трябва да приоритизираме нашите инвестиции в посока подсигряване на захранването. Разходите, направени за преодоляване на щетите от бедствието по електропреносната мрежа, не влизат в ценовото предложение, отбеляза Константинов.

Предложението на ЧЕЗ, обявено на интернет страницата на дружеството е „за справедливо разпределение на тежестта на всеки елемент от цената". Мария Дойчинова обясни, че делът на ЧЕЗ в момента е недостатъчен и искат да се възстанови предишното положение, а това може да стане и без увеличение на цената на тока.

От Енерго-про отговориха на запитването на Дарик, че в своето предложение компанията е поискала в новите цени да бъдат компенсирани непризнатите й разходи за извършени инвестиции и свързаните с тях разходи за амортизации в ценовите решения през третия регулаторен период 2013 - 2015.