Арх.Добрева: Новата осветителна мрежа се монтира по допотопен начин
Арх.Добрева: Новата осветителна мрежа се монтира по допотопен начин / Дарик Добрич, архив

Отчетът за изпълнението на плана за устойчиво енергийно развитие на общината до 2020 год. предизвика в Общинския съвет дебат за качеството на новото улично осветление в Добрич.

През есента на 2014 година стартира проектът на стойност 700 хил.лева за оптимизиране на уличното осветление, финансиран от фонд „Козлодуй”. Към момента в Добрич са монтирани 700 от предвидените общо 800 стълба с LED осветители. Очаква се икономията на електроенергия да бъде около 40%.

Според арх.Емилия Добрева новата осветителна мрежа се монтира по един отречен и допотопен начин – надземно. По думите й такова улично осветление не задоволява много граждани на Добрич и ще създаде хаос в града. Тя попита дали наистина заданието в проекта предвижда надземно окабеляване на това осветление, какво се прави с демонтираните стълбове и какво се случва с подземната кабелна мрежа.

Зам.-кметът арх. Пламен Ганчев обясни, че от подземната мрежа вече не е останало нищо.  Тя е полагана през 60-те и 70-те години, тотално е амортизирана и не се използва на 90%. LED осветителите са тела от нова генерация, 6-метровите стълбове са по-стабилни, за разлика от старите 3-метрови, а въздушното окабеляване е приемливо в почти цял свят. Според арх.Ганчев новата система е надеждна, с добър дизайн и отзивите на гражданите са положителни. Освен това разходите за улично осветление ще паднат от 400 хил.лева годишно наполовина. “Проектът бе одобрен от фонд “Козлодуй”, а е известно, че този фонд не дава пари как да е”, допълни зам.-кметът. Стана ясно още, че старите стълбове се демонтират с протоколи и остават за ползване от общината при нужда.