Министър Хр. Иванов: Няма да закриваме затвора в Белене
Министър Хр. Иванов: Няма да закриваме затвора в Белене / dariknews.archive

"Министерството на правосъдието не планира закриване на затвора в Белене, става дума само за прекатегоризация. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по време на парламентарния контрол, информираха от пресцентъра на Министерството. Правосъдният министър отговори на въпроси на двама народни представители за преобразуването и закриването на затвора в Белене.

"В момента изготвяме цялостен анализ на ефективността на административните структури и подразделения на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" с оглед търсене възможности за оптимизация, посочи министърът.

Планът за реорганизация се коментира с Министерството на финансите и когато е готов, ще бъде представен публично. Министър Иванов отново подчерта, че затворът в Белене няма да бъде закрит, не се планират и съкращения на надзорно-охранителния състав там.

Ще бъде сменен само административният статут и тази институция ще стане затворническо общежитие към затвора в Плевен. По думите на министъра обаче има видима необходимост от оптимизация на административния персонал на системата на затворите.