Пилотът Андреас Лубиц искал целият свят да научи името му и да го помни
Пилотът Андреас Лубиц искал целият свят да научи името му и да го помни / Guliver/Getty Images

Вторият пилот на германския самолет, за когото прокуратурата твърди, че съзнателно е разбил самолета на Germanwings със 150 души на борда във Френските Алпи, казал на бившата си приятелка, че един ден целият свят ще научи името му, предаде Франс прес.

Изтече запис от последната минута на борда на разбилия се самолет

Бившата приятелка на Андреас Лубиц казва в интервю, публикувано в германския всекидневник "Билд", че щом чула за самолетната катастрофа, си спомнила следните думи на Лубиц:

"Един ден ще направя нещо, което ще промени цялата система, целият свят ще научи името ми и ще го помни". Ако е извършил подобно нещо, то е защото е разбрал, че заради здравословни проблеми няма да се сбъдне голямата му мечта да работи в Луфтханза като командир на екипаж и пилот на далечни полети, казва 26-годишната стюардеса Мария. Тя обяснява пред "Билд", че се разделила с Лубиц, тъй като ставало все по-ясно, че той има проблем. "Когато спорехме за нещо, той избухваше и ми крещеше. През нощта се будеше и викаше: "Пропадаме", защото имаше кошмари".

Любиц търсил медицинска помощ две седмици преди трагедията

Вчера следствието разкри, че вторият пилот е трябвало да бъде в отпуск по болест в деня на катастрофата, но е скрил болничния лист, който бил намерен накъсан на парченца в дома му.

Иззетите при обиска документи подкрепят тезата, че младият мъж е криел заболяването си от своя работодател и от колегите си. Франс прес цитира "Зюддойче цайтунг", че болничните листове на Лубиц изглежда са подписани от невролог и психиатър.

Лубиц познавал добре района, в който разби самолета на Germanwings

Междувременно се появи информация, че Андреас Лубиц познавал добре района, в който разби самолета на Germanwings.

Възпитаник на авиоучилището в Монтабаур, което е посещавал Лубиц, заяви пред Би Би Си, че вторият пилот е летял с планер над мястото, където стана катастрофата. Според Дитер Вагнер, това се е случило преди няколко години.

Пред френския вестник Le Parisien Вагнер твърди, че вторият пилот бил много разпален по Алпите и дори обсебен от тях.

Друга френска медия Metro News съобщи, че Лубиц е ходил на почивки в местен летателен клуб с родителите си от деветгодишна възраст. Цитирайки „приятел на родителите му", изданието обяви, че Андреас е изглеждал като „нормално момче".

Източник: БТА