Андреас Лубиц познавал района на катастрофата в Алпите
Андреас Лубиц познавал района на катастрофата в Алпите / снимки: Guliver/Getty Images

Вторият пилот на полет 4U9525 на авиокомпания „Джърмануингс”, който според френските прокурори умишлено е причинил фаталната катастрофа на самолета, е познавал добре района във Френските Алпи, където той се разби.

Това твърди член на германски делтапланеристки клуб пред френския тв канал iTelе, прибавяйки още един озадачаващ щрих към случая, който френските и германските следователи се опитват да разплетат, предаде ДПА.

27-годишният Андреас Лубиц бил член на клуба по делтапланеризъм в родния си град Монтабаур и редовно идвал като тийнейджър с родителите си в района на Систерон - на около 50 км от мястото на катастрофата, за да лети, твърди членът на клуба Франсис Кефер. По думите му семейството често идвало на ваканции там от 1996 до 2003 г.

Изтече запис от последната минута на борда на разбилия се самолет

Федералните авиационни власти в Германия обявиха днес, че са предали досието на Лубиц на прокурорите, но отказаха да кажат дали то съдържа т.нар. забележка SIC, която обозначава текущ медицински проблем, изискващ редовни прегледи, и може да се до към досието за различни физически или психологически заболявания.

Прокурорите казват, че Лубиц е скрил заболяване от своя работодател. При обиска в дома му те откриха редица документи, включително скъсан болничен лист, който би го освободил от явяване на работа в деня на фаталния полет.

Говорителка на „Луфтханза”, чийто филиал е „Джърмануингс”, потвърдила пред ДПА, че компанията ще обезщети семейството на всяка от жертвите с 50 000 евро.

Андреас Лубиц познавал района на катастрофата в Алпите
netinfo

Разследващите на мястото на катастрофата на стръмния планински терен над 2000 м надморска височина и днес продължават да събират тленни останки. Досега те са събрали между 400 и 600 фрагмента от човешки тела, които са изпратени за анализ.

Ръководителят на екипа, който работи на място - Патрик Турон, каза, че информация за идентификацията на жертвите няма да се огласява, докато операцията не приключи. Екипът на Турон издирва също втората черна кутия, която би могла да разкрие още подробности за последните мигове от полета, след като беше намерен само корпусът й.

Източник: БТА