Редки растения цъфтят в Албена през пролетта
Редки растения цъфтят в Албена през пролетта / netinfo

Редки растения, които цъфтят през пролетта, могат да се видят в Албена, припомнят от курорта. В резервата „Балтата”, който попада в територията на комплекса през пролетта цъфтят блатното кокиче, снежното кокиче, дивия зюмбюл, блатния ирис (перуника) и много други, а в парка на курорта японската гроздовидна череша и магнолията.

Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е в плътна популация на територията на „Балтата“. То расте в резервата заради мокрите, засенчени места, характерни за влажните лонгозни гори. Видът е включен в червената книга на България с категория "застрашен".Цветовете му са от 3 до 7 на брой, разположени на върха на стъблото с нееднакво дълги дръжки. Блатното кокиче цъфти през април-май, като цветовете му излъчват силна приятна миризма. Растението е лечебно и декоративно. Съдържа алкалоида “галантамин”, от който се произвеждат различни лекарствени препарати. Използва се като суровина за фармацевтичната промишленост.

В периода април-май в Албена могат да се видят ицветовете на японската гроздовидна череша (сакура) от сорта Padus serrulata Sok. ‘Kanzan’, която е  символ на японския характер и светоусещане. Обикновено след средата на април сакурата се покрива с многобройни цветове в различни нюанси на розовото, които образуват едри гъсти гроздове.

Редки растения цъфтят в Албена през пролетта
netinfo

Ваканционно селище е богато и на друг красив символ от Изтока - екзотичните листопадни магнолии, които цъфтят през пролетта, преди да се разлистят. Цветовете са обагрени в бяло до розово и имат деликатен аромат.

В комплекса се намира една от най-богатите колекции на дървета и храсти, създадена изцяло от български специалисти, едновременно с изграждането на хотелите през 60-те и 70-те години на XX век.