Налагат санкции на снегопочистващите фирми в Смолян
Налагат санкции на снегопочистващите фирми в Смолян / снимка: БГНЕС

Снегопочистващите фирми в Смолян ще бъдат глобени заради това, че не са се справили с бедственото положение. За снегопочистването в общината отговарят 9 фирми. Почти всички ще бъдат санкционирани, заяви кметът Николай Мелемов.

От местната управа са категорични, че пропуските идват от това, че техниката на фирмите не е била готова за голямото количество тежък сняг. Още в първите дни много от техните машини се счупили.

„В такава бедствена ситуация нямаше как да не ангажираме и други фирми в почистването на снега, защото иначе то щеше да продължи 10-20 дни", каза още кметът на Смолян. По думите му, когато са провеждани процедурите  за почистване е имало лотове, за които са липсвали участници. "Това ни е проблемът на нас, няма толкова фирми, които да участват и ако разтрогнем договорите, може да се окаже, че няма да има желаещи да чистят", каза още Мелемов.

Въпрос на преценка е какви ще бъдат санкциите. От администрацията готвят протоколите и в началото на идната седмица ще има повече яснота по въпроса. В общините Баните, Неделино и Чепеларе също готвят санкции.

Междувременно областният управител на Смолян Недялко Славов поиска от кметовете спешно да почистят падналите дървета край пътища, дерета и канавки, за да не пречат за отвеждането на повърхностните води. Разпореждането е във връзка с очакваните на 28 март валежи и повишаване на температурите, което ще доведе до увеличаване на снеготопенето и повишения на речните нива.

Други новини от Пловдив