Масова евакуация в ромската махала на Иганово
Масова евакуация в ромската махала на Иганово / снимка: БГНЕС, архив
Стефан Данчев, кмет на Иганово
78736
Стефан Данчев, кмет на Иганово
Евакуирани жители
  • Стефан Данчев, кмет на Иганово
  • Евакуирани жители

Повечето жители на ромската махала в Иганово се изнесли към близките населени места по време на снощните взривове. Това каза пред Дарик кметът на карловското село Стефан Данчев.

Над 200 души са тръгнали към своите близки и роднини в Карлово, Баня, Сопот, Христо Даново и Розино, но има и хора, които въобще не са разбрали за случилото се.

Тази сутрин е имало хора, които  не са се завърнали, но вече обстановката е спокойна, уточни Данчев. Той е  работил преди години във Вазовските машиностроителни заводи, но за него вчерашният взрив остава загадка.

Чуйте още от кмета на Иганово в първия прикачен файл.

По думите му, експлозията не може да засегне съседните складове, защото всеки един от тях е защитен с двойна ограда и огромни валове. По този начин взривната сила се насочва нагоре. Данчев помни и взривовете от 1978 година. Тогава е избухнало голямо количество тротил и хексоген.

Късно снощи в центъра на Иганово бе останала жена от ромски произход, заедно с пет от своите деца. Шестото изгубила в паниката. Заедно със своя мъж и децата те заминаха към Сопот.

Чуйте част от евакуираните жители на село Иганово във втория прикачен файл.