Проверяват сигнал за масово изтровени пастирски кучета в Пирин
Проверяват сигнал за масово изтровени пастирски кучета в Пирин / снимка: БГНЕС, архив

Сигнал за масово изтровени пастирски каракачански кучета и диви животни в Пирин е подало Сдружението за дива природа „Балкани” до Министерство на околната среда и водите, съобщиха от организацията. Информацията при тях е била получена от местни животновъди и хора от Кресна.

Тази сутрин три кучета са били намерени мъртви на пасището, а още едно е в неизвестност. Открита е и мъртва лисица, както и хвърлено парче месо, което според местен животновъд е напоено с отрова.

От сдружението посочват, че този проблем с поставяне на отрови в района на западен Пирин съществува от години. Изпращани са проби от намерени мъртви вълци и резултатите са показали, че животните са били отровени.

Всяка година умират пастирски кучета на местни животновъди. Жертва стават и диви животни, както и хищни птици, повечето от които редки и защитени видове, отбелязват от „Балкани”.

От организацията апелират да се обърне адекватно внимание на проблема и да се предприеме разследване, тъй като освен домашни и диви животни, хора също могат да станат жертва на отровните вещества.

Сигналът е изпратен също до Регионалната инспекция по околна среда и водите-Благоевград и до Районната дирекция по горите-Благоевград.