Бързо обслужване и продажба на имоти без търг ще предлага община Кюстендил на инвеститори
Бързо обслужване и продажба на имоти без търг ще предлага община Кюстендил на инвеститори / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в община Кюстендил и издаване на сертификати клас В е подложена на обществено обсъждане чрез сайта на общината и предстои да бъде гласувана от Общинският съвет. Идеята за тази нова наредба е на общинският съветник Боян Владимиров, като тя е регламентирана чрез Закона за насърчаване на инвестициите.
"Целта е да има прозрачност и информация, по какъв начин става насърчаването на инвестициите в община Кюстендил. Част от насърчителни мерки, предвидени в наредбата са- обслужване в съкратени срокове, индивидуално обслужване и отдаване под наем или продажба без търг. Максималният размер на инвестицията не трябва да надвишава 2 млн. лв., над тази сума инвестицията е от друг клас и сертификата се издава от държавата", заяви за Дарик Боян Владимиров.
Сертификатът за инвестиция клас В се издава от кмета, но след решение на Общинският съвет. Цената за отдаване под наем или продажба на имот без търг се определя минимум от двама независими лицензирани оценителя и се гласува от ОС.
"В администрацията се определя конкретен човек, който се занимава с даден инвеститор, като му помага не само с взаимоотношенията с общината, но и с другите органи, като РС пожарна безопасност, Областно дирекция по безопасност на храните, РЗИ и др. Много малко общини имат такава наредба и няма много опит в страната, но чрез нея се регламентира общината да поддържа в електронен вариант всички обекти, които се предлагат на потенциални инвеститори и тогава няма да се появяват спекулации, че нещо извадено преди 2 седмици се продава веднага", коментира съветникът Боян Владимиров.