Обрат в процеса за убийството на Борис Немцов
Обрат в процеса за убийството на Борис Немцов / снимка: БГНЕС, архив

Трима от арестуваните по делото за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов на 28 февруари в центъра на Москва - Заур Дадаев и братята Анзор и Шагид Губашеви, не признават вината си, съобщи ТАСС, цитирайки шефа на Обществената наблюдателна комисия (ОНК) на Москва Антон Цветков. ОНК контролира спазването на правата на човека в местата за принудително задържане.

Членовете на ОНК са посетили следствения арест "Лефортово" в Москва, където се намират задържаните - всички те са чеченци. На 8 март Басманният съд в руската столица наложи мярка за неотклонение "задържане по стража" до 28 април на тримата, заедно с Тамерлан Ескерханов и Хамзан Бахаев. На двама от тях - Дадаев и Анзор Губашев, вече са предявени обвинения, а останалите трима са заподозрени. Обвиненията, включително и за предумишлено убийство на Немцов, предвиждат лишаване от свобода от 8 до 20 г. или доживотен затвор.

Накъде води „чеченската следа" в убийството на Борис Немцов

По време на посещението в ареста от членовете на ОНК, сред които имало и журналист от в. "Московский комсомолец", Дадаев, който е бивш офицер от вътрешните войски на МВР, е разказал как е бил измъчван по време на следствения арест, за да направи самопризнания. Той им показал следи от белезниците по ръцете си, както и от оковите на краката си. Надявали му чувал на главата и му крещяли по време на разпита, задавайки му въпроса "Ти ли уби Немцов?" "Аз им отговарях, че не. При задържането ми бях с с мой приятел - Руслан Юсупов. Те казаха, че ако призная, ще го пуснат, и аз се съгласих", разказал Дадаев, цитиран от информационния портал "Нюзру".

Сайтът цитира публикации в руски медии, според които разпространената информация относно предполагаемия организатор на убийството на Немцов не отговаря на действителността. Посочва се собствено разследване на вестник "Новая газета", в което се съобщава името на човек, наречен "вероятен организатор" на престъплението. Вестникът не разкрива откъде е научил за него. Цитира се обаче бившият кмет на чеченската столица Грозни - Беслан Гантемиров, който разказал на журналистите за инцидент, свързан с вероятния организатор на опозиционния политик. "Вероятният организатор се казва Руслан и има чин майор. Фамилията му е известна на президента (Путин)", пише "Новая газета".

Вестникът добавя, че знае и фамилията на Руслан, но не иска да я оповестява заради презумпцията за невинност, като казва, че тази фамилия е известна на десетки, ако не и на стотици сътрудници на МВР, Федералната служба за сигурност (ФСС) и на Следствения комитет. По данни на вестника мъжът на име Руслан е бил разпитан от правоохранителните органи в понеделник, като очевидно става дума за 9 март.

Според "Новая газета" властите не са допуснали изтичане на информация в медиите относно разпита на въпросния мъж, като е бил направен само намек, че Руслан е близък роднина на високопоставен чеченски силовик". Вестникът разкрива и някои любопитни факти за миналото на Руслан, който е служил в чеченския правоохранителен батальон "Север", където е служил и Дадаев. Опозиционерът Алексей Навални отива обаче още по-далече в блога си в туитър, като назовава и фамилията на Руслан - Геремеев. Той е племенник на Сулейман Геремеев - сенатор (депутат в горната камара на руския парламент) от Чеченската република, както и близък роднина ( племенник или братовчед) на депутата от Думата Адам Делимханов.

"Новая газета" пише още, че президентът Путин е бил информиран за разследването на убийството на Немцов, като му е съобщена и фамилията на Руслан, както и че съществува "списък за разстрели", в който освен ликвидирания вече Немцов влизали главният редактор на радио "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, бившият олигарх и шеф на бизнесимперията "ЮКОС" Михаил Ходорковски, а вероятно и тв водещата Ксения Собчак.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че нищо не знае за доклад до държавния глава относно хода на разследването. "Не са ми известни подробности за всички доклади на правоохранителните и силовите служби, а и е невъзможно да се разгласяват", заявил Песков за радио "Ехото на Москва". Твърденията за "списък за разстрели" на руски политици и журналисти, за които било доложено на Путин, Песков нарече абсурдни.

"Новая газета" посочва интересния факт, че никой от задържаните освен Дадаев не е дал показания по същество пред съда, освен за личните си данни. Само Дадаев има коренно различно поведение - активно дава показания и разказва за мотивите на престъплението. След като той проговорил, в медиите се появили съобщенията, че мотив за убийството са станали изявленията на Немцов за мюсюлманите и за терористичния акт в Париж срещу редакцията на "Шарли ебдо".

Обвиняем: Немцов е убит заради критики срещу исляма

Според вестника убийството на Немцов "като цяло било разкрито" и сега се чакало само решение на президента какво именно да бъде съобщено на обществеността за разследването. Според версията на изданието тези дни на медиите умишлено е била подхвърлена версията, с позоваване на неясни източници, за отсъствие на поръчител на престъплението, което било заблуда. Така съдбата на разследването на убийството на Немцов щяла да бъде определена не от Следствения комитет или от ФСБ, а лично от президента, "защото от това решение ще зависи не толкова конфигурацията на обвиняемите на подсъдимата скамейка, колкото по-нататъшната политическа конфигурация в страната, оказала се на ръба на война между опорите на режима", обобщава "Новая газета".

Руското следствие заяви, че ще разпита правозащитниците Ева Меркачова и Андрей Бабушкин, които на 10 март се срещнали в следствения арест със задържаните за убийството на Немцов, предаде РИА "Новости". Меркачова сега твърди, че двамата с Бабушкин не са разоваряли със задържаните как са били разпитвани, нито са се интересували от хода на следствието, а вниманието им било насочено само към проблеми, касаещи правата на човека.

Източник: БТА