Безплатни прегледи за глаукома в ДКЦ - 2
Безплатни прегледи за глаукома в ДКЦ - 2 / Дарик Добрич

Безплатни профилактични медицински прегледи за глаукома организира ДКЦ – 2 в Световната седмица за борба с глаукомата. Лекарите офталмолози в медицинския център ще преглеждат безплатно в дните понеделник, вторник и четвъртък до края на месец март от 16.30 до 18.00 часа. Необходимо е предварително записване на телефонна централа на ДКЦ – 2  - 058/ 600 – 854.

Профилактичните прегледи включват измерване на вътреочното налягане и дебелината на роговицата. „Ако тези стойности са гранични или повишени, ще насочим пациентите към допълнителни изследвания с цел проследяване, диагностициране и лечение” – заяви в ефира на Дарик д-р Нина Няголова от ДКЦ – 2.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за шести пореден път в България по инициатива на Световната глаукомна асоциация и Световната пациентска асоциация по глаукома. Тази година кампанията е под наслов „Чудесно е да виждате света всеки ден, така че не позволявайте да получите глаукома“.

Заболяването е социално значимо и е една от най-честите причини за необратима слепота в световен мащаб. В България между 70 000 и 80 000 души страдат от глаукома, като 50% от тях дори не знаят, че са болни, показват данните на Националната глаукомна асоциация в страната.
Профилактичните очни прегледи спомагат за ранното диагностициране на болестта и започването на адекватно лечение.