Кметовете на села скочиха срещу заповед за преброяване на регистрирани и безстопанствени кучета
Кметовете на села скочиха срещу заповед за преброяване на регистрирани и безстопанствени кучета / netinfo

Кметовете на населени места от община Шумен остро се изказаха срещу заповед, която ги задължава в кратък времеви срок да извършат преброяване на кучетата по селата. По време на днешното заседание на Общинската епизоотична комисия, някои от кметовете на села показаха заповед от 27 февруари, подписана от кмета на Община Шумне Красимир Костов, в която се казва, че до 10 март трябва да бъде предоставена информация за регистрираните кучета по селата, за адресите на стопаните им и за броя на безстопанствените четириноги.

Кметът на село Белокопитово Асен Стойчев заяви, че кметовете на малките населени места нямат физическата възможност да извършат това за краткия срок, който им е поставен в заповедта. „Това за 4, 5 или 10 дни не може да стане. Друго с което се сблъскваме по селата е - например, отиваме при някой и му казваме, това куче защо не си го регистрирал, а той казва, че не е негово и така вместо 4 - 5 безстопанствени се получават 50", каза още Стойчев.

Директорът на общинския инспекторат Свилена Иванов заяви, че тази дейност е вменена на кметовете по силата на Наредбата за отглеждане на кучета и безстопанствените кучета и не прие претенциите на кметовете. Иванова каза още, че кметовете на населени места е трябвало да предоставят такава информация и през миналата година, но това не е станало.

„Вие като кметове много отдавна сте задължени да водите регистър, това не е от днес за утре и никой няма да направи проблем за срок - още 5 или 10 дни, колкото е необходими, стига да свършите работата", каза още Иванова.

По време на заседанието стана ясно още, че собствениците на домашни кучета, които не са ги регистрирали до края на месец март, след това ще подлежат на административна санкция.