Сливен отбеляза Трети март
Сливен отбеляза Трети март / Община Сливен

С проверка на строя и церемония по издигане на националния трибагреник в Сливен започна честването на 137 години от Освобождението на България. Стотици жители и гости на града се събраха на пл. „Хаджи Димитър” , за да отбележат Трети март. На тържествената церемония присъстваха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, министърът на земеделието Десислава Танева, Кольо Милев - кмет на община Сливен, председателят на Общински съвет - Сливен Мария Григорова, народните представители Таско Ерменков и Мария Белова, областният управител  Димитър Сяров.

„За всеки народ националният празник е ден на тържество, но и ден за размисъл. Нашият Трети март е повод за равносметка къде сме били преди 137 години, къде сме сега и накъде отиваме”, каза в приветственото си слово кметът на община Сливен Кольо Милев. Пред присъстващите той припомни славната българска история и миналото ни със славни герои. „Нека направим така, че историята да живее в нас, за да черпим от нея самочувствие, борбеност, смелост и надежда! Да пазим достойно нашата Свобода и независимост, за да осигурим на поколенията добро бъдеще!”, допълни Милев.

Сливенският митрополит Иоаникий отслужи панихида в памет на загиналите войни за Освобождението на България и благодарствен молебен.

В знак на почит, пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени венци и цветя от името на институции, народни представители, организации, училища и граждани.

Сливен отбеляза Трети март
netinfo

От площада стартира и 51-та лекоатлетическа щафета „Освободител”, пак там  бяха наградени и победителите. В състезанието, организирано от община Сливен, участваха отбори от всички сливенски училища. В първата възрастова група – 5-7 клас първо място зае ОУ „Д-р Иван Селимински”, второто място е за ПМГ „Добри Чинтулов” и трети са децата от 11 СОУ „Константин Константинов”

Във втора възрастова група - 8-10 клас, трети са от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”,  втори са от Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков”, а първото място е за ПМГ „Добри Чинтулов”.

Трета възрастова група - 11-12 клас, трети са атлетите от Гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов”, втори са от Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков” и първи се наредиха учениците от ПМГ „Добри Чинтулов”.

Победителите получиха своите грамоти, купи и медали от кмета Кольо Милев и народният представител Таско Ерменков.

Сливен отбеляза Трети март
netinfo

Също днес, на Националния празник, бе открита фотоизложбата „България в блясък - владетели и дворци на Третото българско царство” в зала „Сирак Скитник” .