Честваме 3 март с военни ритуали, панихиди и концерти
Честваме 3 март с военни ритуали, панихиди и концерти / снимка: снимкa: Sofia Photo Agency/архив

Стотици жители и гости на Пловдив се изкачиха на Хълма на освободителите, за да почетат с минута мълчание паметта и подвига на хилядите загинали в Освобождението на България. Сред тях имаше много деца, а младежи раздаваха трикольорни лентички.

„3 март е нашият български блян, който ни е водил и трябва да ни води към бъдещето. Ако сега се връщаме към тези славни дни от историята, то е за да потърсим упование във вярата, че отново можем да управляваме своята съдба като част от европейското семейство. Този дух трябва да се съхранява и да се предава на младите поколения, за да продължим заедно да изграждаме един модерен и достоен Пловдив”, заяви в словото си кметът на Пловдив Иван Тотев.

След тържественото слово всички присъстващи поднесоха венци и цветя в знак на признателност. Венци бяха поднесени и от името на посланиците на Русия, Украйна и Армения.

На честването присъстваха още областният управител Розалин Петков, председателят на Общинския съвет Илко Николов, пловдивският митрополит Николай, депутати и кметове.

Преди това в църквата „Св. Богородица” владиката отслужи литургия по случай Националния празник. Следобед на Централните гробища се състоя заупокойна панихида за душите на загиналите.

Днес Регионалният исторически музей – Пловдив работи с експозицията си „Българско Възраждане”, подредена в къщата на Димитър Георгиади, разположена на ул. „Цанко Лавренов” №1 в Старинен Пловдив. По случай Националния празник на България изложбата е със свободен вход и всички граждани имат възможност да я разгледат безплатно между 9:30 и 17:00 часа.

Тържествата за 137 години от Освобождението на България от османско владичество в Асеновград започнаха с панихида в памет на загиналите за освобождението. След службата бяха поднесени цветя на гроба на прапорчик Вишняков. След тържествения военен ритуал по издигане на националния флаг слово за паметния 3 март 1878 г. произнесе кметът на общината д-р Емил Караиванов.

В Карлово честването на годишнината от Освобождението на България стартира в 10.00 часа с издигането на националния флаг от представителен взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада на централния площад „20 юли“. След това бяха поднесени цветя на паметника на освободителя на Карлово ген. Павел Карцов.

Честванията продължиха в 3 карловски села, свързани с Руско-турската война - Столетово, Кърнаре и Христо Даново.