Полицията в Шумен в челната петица, съгласно критериите за оценка в областните дирекции
Полицията в Шумен в челната петица, съгласно критериите за оценка в областните дирекции / снимка: пресцентър ОД на МВР-Шумен

С 390 по-малко са регистрираните престъпления на територията на ОД на МВР- Шумен през 2014 година , кражбите в областта са намалели с близо 26% в сравнение с 2013 година

"Работата на дирекцията е подобрена като цяло. Областната дирекция на МВР- Шумен е в челната петица в страната по следните показатели - приключените и върнатите досъдебни производства, коефициент на престъпност и процент на разкриваемост. Има възходяща линия. Отчита се ръст на образуваните бързи и незабавни производства, което е и един от приоритетите за работа на Министерството на вътрешните работи. Благодаря за резултатите, които сте постигнали" посочи Константин Димитров, зам.-директор в ГД "Национална полиция" по време на проведения отчет- анализ на областната дирекция.

През изминалата година на територията на Областна дирекция на МВР- Шумен са регистрирани 1 884 престъпления, с 390 по-малко от 2013 година. През периода са разкрити 939 от регистрираните престъпления, което е близо 50% Процентът на разкриваемост се запазва. През периода са установени 891 извършители на престъпления, срещу 1 057 за 2013 г.

По видове престъпления областната дирекция отчита следната разкриваемост - при престъпленията против собствеността са разкрити близо 43% от регистрираните. Разкриваемостта при кражбите е близо 46%. От регистрираните общоопасни престъпления са разкрити малко над 70%. През 2014 г. са разкрити 115 икономически престъпления, 93 от които регистрирани през минали години.

През изминалата година в ОД на МВР - Шумен са регистрирани 29 престъпления, свързани с наркотични вещества. Разкрити са 22 от тях, работата по останалите продължава. През 2013 година престъпленията от този вид са били 19, разкритите са 14.

Престъпленията против собствеността бележат намаление - с 26.82 %. Те са 875 спрямо 1 168 за предходната година. Намаление има и при грабежите. През 2013 година са регистрирани 38, а през 2014 - 17.

При кражбите се отчита намаление с близо 26 %. Регистрирани са 792 кражби спрямо 1044 бр. за предходния отчетен период. Намаление има при всички кражби (от -50.38 % за вещи и части от МПС и от -15.38 % за джебчийските). Регистрираните измами по криминална и икономическа линия са 51 бр., спрямо 62 за миналата година.

Леко ръст на увеличение има при престъпленията против личността. Миналата година са регистрирани 110 престъпления от този вид, което с около 10% повече сравнено със същия период на 2013 година. В регистрите на дирекцията са вписани две умишлени убийства, с едно повече от предходната година. Опити за убийство няма.

Кражбите съставляват 50% от всички регистрирани криминални деяния на територията на областната дирекция. Грабежите с значително нисък дял 1, 1 % .Най-голям дял при общоопасните престъпления заемат престъпленията по транспорта, които са близо 20% от всички криминални деяния.

Най-много престъпни деяния, 856, са регистрирани на територията на РУ- Шумен. Селата Ивански и Мадара са с по 13 престъпления, Салманово е с 12. 89 са престъпленията във Велики Преслав. Във Върбица са 55, в Смядово 44. Престъпните деяния в село Веселиново са 27, в село Драгоево са 17, в Риш -15. В Нови пазар са регистрирани 132 престъпления, в Каспичан са 46. Най-много престъпления на територията на РУ- Каолиново има в село Пет могили- 29.

През 2014 година в ОДМВР Шумен са получени 25 съобщения за измами, като лицата са въведени в заблуждение по телефона. Най-често на хората е съобщено, че техен близък са намира в лечебно заведение, като е необходимо да му бъде направена операция или осъществено лечение, което е на висока цена. Деянията от този вид са 16 и съставляват 59 % от телефонните измами.

След анализа беше отчетено добро взаимодействие между съд, полиция и прокуратура и други институции. Директорът Илиян Николов благодари на състава за постигнатите положителни резултати, въпреки работата в динамичната и сложна обстановка и изтъкна приоритетите за работа през тази година - намаляване на престъпленията срещу личността и собствеността на гражданите, противодействие на организираната престъпност, повишаване на ефективността при контрола и организацията на движението по пътищата.