Над половината пенсионери с пенсии под прага на бедност
Над половината пенсионери с пенсии под прага на бедност / снимка: БГНЕС

Пенсионерите, получаващи пенсия, включително добавките към нея в размер до 286 лева, са 1 228 623 души или 56,4 на сто от общия брой на пенсионерите в края на 2014 година. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол.

Калфин отговори на питане от народния представител Илиан Тодоров за броя на пенсионерите в България, получаващи пенсия под линията на бедността - 286 лева.

В момента над 1 228 000 българи, които изградиха с ръцете и мисълта си България, са поставени в ситуация да нямат нужните средства дори да съществуват, заяви
депутатът от "Атака". Вие току що признахте, че държавата извършва геноцид на над 1 милион 228 хиляди български граждани, каза Тодоров.

Минималната пенсия в България е по-ниска от редица страни в Африка и Латинска Америка, посочи Тодоров и допълни, че средната месечна издръжка на един затворник в България е 1300 лева срещу минимална пенсия 155 лева, а издръжката на едно бездомно куче в София е 300 лева. Тодоров настоя да бъде прието законодателното предложение на партията минималната пенсия да стане 500 лева.

Министър Калфин заяви, че е наясно, че депутатът е питал за число, което знае. Проблемът е, че бъркате понятията и когато използвате думичката геноцид, трябва да внимавате, защото тя си има международно правно значение, отбеляза Калфин. По думите на министъра той е дал данни към края на миналата година, а в предходния период "Атака" е била много пристрастна и съпричастна към управлението.

Източник: БТА