Отмениха присъдата за педофилия на самоубилия се футболен треньор
Отмениха присъдата за педофилия на самоубилия се футболен треньор / снимка: Petel.bg

Варненският окръжен съд отмени присъдата на бившия футболен треньор на „Черно море” Венцислав Маринов, който миналата седмица сложи край на живота си. Самоубийството му беше извършено в деня, в който делото стартира на втора инстанция.

През ноември 2014 г. Маринов се призна за виновен по обвиненията за блудство и опит за полов контакт с 12-годишно момче, както и за блудствени действия и полов акт с 10-годишно момче. Жертвите са били негови възпитаници в детско-юношеската школа на клуба. Варненският районен съд му определи условно наказание от 3 години лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 5 години. Маринов беше осъден да заплати и общо 35 000 лева обезщетения на семействата на децата. Решението беше обжалвано от прокуратурата, която настоя за ефективно наказание от 9 години затвор.

На 12 февруари, когато се гледаше делото пред Окръжния съд, Маринов беше открит обесен около 7 ч. сутринта в дома си. Информацията за това обаче е достигнала до магистратите, след като вече са били изслушани пледоариите на страните и заседанието е било приключило.

Съгласно разпоредбата на Наказателно-процесуалния кодекс за случаите, когато деецът е починал, Варненският окръжен съд отменя присъдата на Маринов и прекратява наказателното производство.

Пред Дарик наблюдаващият делото прокурор от Районна прокуратура Ивелина Желева коментира, че за съдебния район е прецедент осъдено лице да почине преди присъдата му окончателно да е влязла в сила и наложеното му от по-нисша инстанция наказание да бъде отменено заради настъпването на смъртта му. По думите й извършените от Маринов престъпления са едни от най-тежките, за които през последните години Районна прокуратура е внасяла обвинителни актове.