Осъдиха футболен треньор за блудство с деца
Осъдиха футболен треньор за блудство с деца / Sofia photo agency, архив

Треньор по футбол във варненски клуб получи условна присъда за блудство и действия на полово удовлетворение с малолетни момчета. В процедура на съкратено съдебно следствие 48-годишният В. Маринов се призна за виновен и получи 3 години условно, както и да заплати обезщетение на пострадалите деца, съобщиха от пресслужбата на Варненския районен съд.

Маринов бе привлечен към наказателна отговорност след подаден сигнал от родителите на две деца, посещавали детско-юношеската школа по футбол към професионален варненски клуб. Треньорът се призна за виновен в повдигнатите му обвинения - за блудство и опит за полов контакт с 12-годишно момче, както и за блудствени действия при продължавано престъпление и полов акт с 10-годишно момче.

При извършване на тежките престъпления подсъдимият е използвал положение на зависимост и надзор, като треньор по футбол на двете деца. Престъпленията са били извършени през юни и юли миналата година в дома или автомобила на подсъдимия, както и в спомагателни помещения в близост до тренировъчното игрище. Родителите на малолетните разбрали за проблема седмици по-късно след деянията.

Делото в Районния съд бе разгледано при закрити врата. Съдебният състав групира наложените за всяко от престъпленията наказания и определи Маринов да търпи най-тежкото от тях - 3 години лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 5 години.

Подсъдимият е с чисто съдебно минало. Той бе осъден още да заплати обезщетения на пострадалите за претърпените в резултат на всяко от деянията неимуществени вреди. По отношение на 12-годишния малолетен съдът уважи граждански иск от неговия законен представител в размер общо на 15 000 лева. Размерът на присъдената като обезщетение сума на другия пострадал малолетен е в размер общо на 20 000 лева. В тежест на подсъдимия са държавните такси и направените по делото разноски.

Постановената присъда ще бъде протестирана от Варненска районна прокуратура пред Окръжен съд - Варна, поради явната несправедливост на наложените наказания, обяви говорителят на прокуратурата Десислава Йотова.

С оглед високата степен на обществена опасност на конкретните деяния, в които бе обвинен подсъдимият, от Варненска районна прокуратура настояват съдът да му наложи ефективни наказания „лишаване от свобода".

Други новини от Варна