Стоянова: Ако НС не одобри заема, може да се стигне до мораториум върху плащането на дългове
Стоянова: Ако НС не одобри заема, може да се стигне до мораториум върху плащането на дългове / снимка: БГНЕС
Стоянова: Ако НС не одобри заема, може да се стигне до мораториум върху плащането на дългове
78161
Стоянова: Ако НС не одобри заема, може да се стигне до мораториум върху плащането на дългове
"Лукановият мораториум" и последиците от него
  • Стоянова: Ако НС не одобри заема, може да се стигне до мораториум върху плащането на дългове
  • "Лукановият мораториум" и последиците от него

Ако парламентът не гласува тегленето на нов заем, може да се наложи да обявим мораториум по плащането на дългове. Черният сценарий начерта в кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Очаквано и този аргумент на управляващите срещна отпор от страна на опозицията, според която това е груба манипулация.

НС отложи дебата за дълга, според Менда Стоянова няма много време

При положение че споразумението за теглене на нов дълг не мине през парламента, това означава, че страната ни не може да се появи на международните пазари. Лошият вариант за развитието на ситуацията начерта председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, според която това поставяло под сериозен риск връщането на тези дългове. „Може да изпаднем в ситуация, при която трябва да обявим мораториум по плащането на дългове. Това е страшно. Мисля, че тези, които не са толкова млади, помнят мораториума на Луканов и какво последва след него", каза тя.

Разнобой в коалицията за поемането на нов дълг

Задочно Румен Гечев от БСП отговори на Стоянова, като я обвини в груба манипулация. „Това е твърдение, което третокласник ще обори. Има ли Бюджет 2015? До стотинка има плащания за 2015-а. Какъв е проблемът? 2016-а Бангладеш, Сомалия, Бразилия, България, Щатите, Япония какво правят? Приемат бюджет за 2016-а. Това е лишено от всякаква здрава логика, то противоречи на здравия разум", каза Гечев.

От ГЕРБ коментираха още, че не виждат причини да бъдат променени параметрите по договора за ратификация.

След като управляващите заговориха за опасността от налагане на мораториум върху външния дълг на страната, припомнете си какво се случи в началото на 1990 г. и последиците от „Лукановия мораторум" в звуковия файл