НС отложи дебата за дълга, според Менда Стоянова няма много време
НС отложи дебата за дълга, според Менда Стоянова няма много време / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Георги Кадиев
78156
Георги Кадиев
Менда Стоянова
Красимир Каракачанов
  • Георги Кадиев
  • Менда Стоянова
  • Красимир Каракачанов

Депутатите отложиха дебатите по новия държавен дълг от 16 милиарда лева. Предложението направи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, а депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ, както и един независим народен представител го подкрепиха. Против отлагането бяха БСП и ДПС. Атака гласуваха с "въздържал се". Парламентът не определи дата за продължаването на дебатите.

И днешното пленарно заседание започна със скандали. Причината - разногласията сред депутати по искания от кабинета „Борисов" нов държавен заем до 16 милиарда лева. Още вчера стана ясно, че разнобой има не само между управляващи и опозиция, но и между коалиционните партньори.

По искане на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов дебатите по заема се отложиха за неопределена дата. Социалистите пък поискаха още днес да се продължат разговорите за дълга.

НС отложи дебата за дълга според Менда Стоянова няма много време
netinfo

Кадиев: Тези дългове ще ги плащат децата ни

Депутатът от БСП Георги Кадиев повтори думите на колега си Велизар Енчев, че в момента тече покупко-продажба на парламентарни групи, за да се гарантира, че заемът ще бъде изтеглен.

„Когато финансовия министър не ви е обърнал внимание и 15 минути ви е отделил вчера за 16 млрд. лв. дълг или по минута на милиард е отделил, тогава вие трябва да застанете срещу него и да гласувате срещу него, защото тези дългове ще ги плащат и вашите деца, и моите деца, и децата на всички нас. Изобщо няма нужда да го подкрепяте в това нещо", каза Кадиев.

НС отложи дебата за дълга според Менда Стоянова няма много време
netinfo

Стоянова: Даваме възможност на партньорите да се запознаят с условията за дълга

Председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че с това отлагане на дебатите се дава възможност на коалиционните партньори да се запознаят с условията по заема.

По думите й няма много време пред парламента по отношение на ратификацията, защото през май има падежи по стари дългове и дотогава нещата трябва да са се случили, защото се изисква и технологично време. След като НС ратифицира договора за дилърство с четирите банки, те трябва да започнат организацията на така нареченото роуд шоу, където министърът на финансите да представи България, да представи това, което иска като дълг от международните пазари, и да убеди инвеститорите да го купят на ниска лихва, обясни Стоянова.

„Не мога да се ангажирам със срок, все пак даваме възможност на нашите партньори да се запознаят по-подробно, да си привлекат допълнителна експертиза, за да са сигурни и потвърдени числата, които финансовото министерство, респективно Министерският съвет е внесъл в НС. Всички тези партии са в управлението, те имат достатъчно властови потенциал. АБВ има вицепремиер, какви условия повече да поставя", каза Стоянова.

В отговор на заявеното от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин одобрение за заема, Стоянова каза, че той го подкрепя, след като неговото министерство е с над 1 млрд. разходи, а в програмата на АБВ се настоява за увеличаване на пенсиите, за празнични добавки за възрастните хора, увеличаване на социални плащания, подкрепа за инвалидите и социално слабите. Откъде ще дойдат тези пари, попита Стоянова и сама отговори, че те ще натоварят разходната част на бюджета, а когато приходите не достигат, се финансират с дълг.

Затова министър Калфин чисто експертно смята, че дългът е правилен, каза председателката на бюджетната комисия. Стоянова призна, че за нея е непонятно защо лидерът на АБВ Георги Първанов и депутати от парламентарната група не са на същата позиция. Хем искат разходи, хем няма откъде да се вземат парите за тях, каза тя.

НС отложи дебата за дълга според Менда Стоянова няма много време
netinfo

Каракачанов: Нито се купуваме, нито се продаваме, не сме машинки за гласуване

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов каза, че депутатите от парламентарната му група не са машинки за гласуване и никой не може да ги купи.

Той посочи, че точката за дълга се е появила в дневния ред на парламента във вторник в 18.00 часа, а обсъждането е било предвидено за сряда. „Няма и 12 часа, няма как човек да бъде запознат с всички детайли около такъв заем", каза Каракачанов.

И изтъкна, че човек, когато взема заем, проучва условията, преценява изгодно ли е и търси обяснения. Кой слага параф ей така, попита съпредседателят на Патриотичния фронт. Той призова хората, които твърдят, че тече покупко-продажба на парламентарни групи, да посочат поименно кой е купен. „Господин Енчев и господин Кадиев, които се изказаха сутринта по медиите, нека кажат „Имаме съмнения за този, този и този. Нека ни изброят поименно, че ще ни купят, за да можем да ги осъдим. Защото така е много лесно да кажеш - тези ще се продадат", коментира Каракачанов.

Нито се купуваме, нито се продаваме, отсече съпредседателят на Патриотичния фронт.

Нека финансовият министър да обясни всичко подробно, да отговори на всички въпроси и ще кажем, каза Каракачанов. „Не сме машинки за гласуване, мислим, разсъждаваме, питаме и тогава преценяваме", допълни той.

Междувременно депутатите от "Атака" възпираха колегите си да влизат в пленарната зала, за да няма кворум и заседанието да се провали. Те издигнаха и плакати "Не на военния заем, не ставайте златен пръст на колониалния режим".