Разнобой в коалицията за поемането на нов дълг
Разнобой в коалицията за поемането на нов дълг / снимки: БГНЕС
Разнобой в коалицията за поемането на нов дълг
78151
Разнобой в коалицията за поемането на нов дълг
  • Разнобой в коалицията за поемането на нов дълг

Парламентът не взе решение ще тегли ли държавата нов заем от 16 милиарда лева. След близо 3-часови скандали и процедурни хватки до гласуване така и не се стигна, защото свърши работното време на депутатите.

Междувременно в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов намекна, че е готов да подаде оставка, ако поемането на дълг не бъде одобрено. Коалиционните партньори обаче не дадоха вид да са впечатлени от ултиматума.

Финансовият министър Владислав Горанов от сутринта обикаляше стаите на коалиционните партньори на ГЕРБ, за да си гарантира одобрение при гласуването в пленарната зала.

Горанов убеждава коалиционните партньори за 16-те млрд. заем

Още преди да се стигне до срещите си в парламента, премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще хвърли оставка.

Борисов загатна за оставка, ако НС не одобри заема от 16 млрд. лв.

„Ако не приемат дълга, 6 млрд. До края на годината, ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност и то още днес. Популизмът има измерения до едно време, оттам нататък са плащанията", каза министър-председателят.

След срещите си с Реформаторски блок, Патриотичния фронт и АБВ Горанов не пожела да отговори на въпросите на журналистите. Той каза на представителите на медиите, че са много симпатични, а целият ден е посветен на дебати по темата.

Радан Кънев от Реформаторския блок също не беше разговорлив, но намекна, че напрежението в коалицията е породен от липсата на разговори. „Не става дума за условия, а за закъсняло общуване между Министерството на финансите и мнозинството в парламента. Когато е закъсняло, естествено, се пораждат подобни напрежения и  очаквания на сензации", каза той.

В парламента, за да стикова позицията на депутатите на АБВ, отиде техният лидер Георги Първанов, който след срещата последва линията на поведение на Кънев и не скри критиките си към кабинета. „Станаха твърде много фактите от нашето партньорство - думата партньорство вече не знам дали да не я поставя в кавички - с ГЕРБ, които ни изпълват със съмнения за това, че има коректни отношения. Аз не мога да бъда уплашен оставката на когото и да било, макар и на премиера. Не искам да се вземат решения под натиск", каза президентът с мандат 2002-2012.

Патриотите и АБВ няма да подкрепят новия дълг

От третата сила, която подкрепя кабинета - Патриотичния фронт, заявиха, че на този етап няма да подкрепят новия заем. Красимир Каракачанов обясни защо: „По един подобен важен въпрос нещата не могат да се решават ей така, от днес за утре. Хубаво е обществото да има яснота за какво точно става дума, за да няма спекулации и съмнения. Аз никого не заплашвам и смятам, че не това е подходът. Когато искаш някой да те подкрепи, трябва да го убедиш, а не да му поставяш подобни условия. Вариант, при който някой ми казва в 12 без пет или-или няма".

Независимият депутат Велизар Енчев обясни, че в момента тече покупко-продажба на парламентарни групи. „В момента тече покупко-продажба на парламентарни групи и нека българският народ да знае: купуват се парламентарни групи и това е срам и позор за българския парламентаризъм", каза той.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев отново поиска извинение за миналогодишните протести и „нощта на белия автобус". „Този бюджет и този дълг залага огромна кражба от джоба на българския данъкоплатец", цитира той думи на Радан Кънев от лятото на миналата година. „Ако върнем дебата в неговата бюджетна и фискална плоскост - че трябва управление на дълга, че онзи дълг от 1 млрд. Се взе именно за връщане на стар дълг от 800 млн. и ние го обяснявахме, а те организираха платформа, където мастити икономисти и господин Кънев се изказваха, че това било грабеж от джоба на българския народ. А сега 16 млрд. не са грабеж, защото господин Кънев е в управлението", каза той.

Разнобой в коалицията за поемането на нов дълг
netinfo

Скандали белязаха дебата за 16-те млрд. заем

Междувременно в градинката край парламента се проведе протест против поемането на новия дълг. Пред протестиращите говориха лидерът на Атака Волен Сидеров и депутатът от БСП Мая Манолова.

БСП и „Атака" заедно на протест срещу новия дълг

От парламентарната трибуна депутатът от БСП Румен Гечев отправи обвинения към управляващите. Според БСП страната ни не се нуждае от такъв заем и тези милиарди биха осигурили единствено финансово и политическо спокойствие на управляващите. Той каза, че не се знаят нито условията за заема, нито за какво ще бъдат разходвани средствата.

Гечев: Не знаем нито условията, нито за какво ще се ползва заемът

Финансовият министър Владислав Горанов обясни на пресконференция, че ратификация от страна на парламента за дълг до 16 млрд. лв. за три години до 2017 година не би задължила страната ни да го вземе, ако намери друг ресурс. Той отговори и на някои други въпроси и съмнения относно намеренията на кабинета по въпроса.

Горанов: Няма как да се правят бюджети на дефицит и да не се поема дълг

Лидерът на Реформаторите Радан Кънев обясни, че финансовият министър предлага добър инструмент за управление на дълга, който Полша например ползва от години със завиден успех.

Въпреки че социалистите поискаха работния ден на депутатите да бъде удължен, за да се стигне до гласуване, управляващите не се съгласиха. Така въпросът ще теглим ли нов дълг или не остава висящ.