Горанов убеждава коалиционните партньори за 16-те млрд. заем
Горанов убеждава коалиционните партньори за 16-те млрд. заем / снимка: БГНЕС
Владислав Горанов
78129
Владислав Горанов
Радан Кънев
Славчо Атанасов
  • Владислав Горанов
  • Радан Кънев
  • Славчо Атанасов

Министърът на финансите Владислав Горанов отиде в Народното събрание, за да убеди коалиционните партньори, че е необходимо да подкрепят тегленето на нов заем от 16 милиарда лева.

Борисов загатна за оставка, ако НС не одобри заема от 16 млрд. лв.

Горанов разговаря с всички коалиционни партньори заедно в парламента.
Очаква се по-късно в Народното събрание да пристигне и премиерът Бойко Борисов.

Горанов към журналистите: Много сте симпатични, ще говорим цял ден за заема

След среща с Реформаторски блок и Патриотичния фронт Горанов не пожела да отговори на журналистически въпроси. „Много сте ми симпатични, ще говорим цял ден за това", лаконичен бе Владислав Горанов в отговора си към представителите на медиите.

Кънев: Когато общуването е закъсняло, се пораждат напрежения

Радан Кънев от Реформаторския блок също не беше разговорлив, но намекна, че напрежението в коалицията е породено от липсата на разговори.

Рано е за ентусиазъм, посочи той преди общата среща на представителите на мнозинството в парламента с финансовия министър. „Не става дума за условия, става дума за закъсняло общуване между Министерството на финансите и мнозинството в парламента. Когато е закъсняло, естествено, се пораждат подобни напрежения и подобно очакване на сензации", коментира Кънев.

Славчо Атанасов: Аз лично не съм убеден за заема

Единствен депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов заяви, че не е съгласен с тегленето на новия дълг от 16 милиарда лева.

Атанасов каза, че темата на разговора е била да бъдат убедени представителите на ПФ да подкрепят заема. „Това е най-големият дълг в българската държава, теглен досега. Само може би правителството на Андрей Ляпчев с финансов министър Атанас Буров за т. нар. бежански заем теглят повече", коментира Атанасов.

Основният аргумент на Горанов в полза на заема е бил, че държавата е зле и трябва да се реагира по някакъв начин. „Имайте предвид обаче, че това е огромен дълг и лично за мен е непонятно как за една седмица и както го разбрахме от медиите, ще се тегли огромен дълг за държавата", каза Атанасов.

Като бивш кмет на Пловдив в продължения на осем години, Атанасов изтъкна, че не може такъв дълг „да се пробутва тихомълком" и депутатите да разбират от медиите, без да има сериозен дебат в обществото. „Всички ние, вие и вашите деца ще плащаме този дълг в продължение на много години. В края на краищата аз лично не бях убеден. Ако групата реши друго... За какви по-изгодни условия става въпрос, аз лично съм учуден умните и красивите преди една година, когато предходното правителство - аз не съм бил негов привърженик - искаше да тегли едва милиард лева, вувузели свиреха по центъра на София, а сега се тегли 16 пъти по-голям дълг, правете си изводите", каза депутатът от ПФ.