ГЕРБ: Русия не е заплаха за България, страната ни не се готви за война
ГЕРБ: Русия не е заплаха за България, страната ни не се готви за война / снимка: БГНЕС, архив

Русия не е заплаха за България, голямата опасност идва от онези, които разпространяват слухове, че се готвим за война. Това обяви от парламентарната трибуна от името на ПГ на ГЕРБ Валентин Радев.

Като изброи десет, по думите му, актуални истини, които българските граждани трябва да знаят, той декларира, че страната ни не се готви за война. ГЕРБ призова останалите парламентарно представени сили да не се нагнетяват страхове у българските граждани. В условията на решаване на сложни въпроси в глобалната политика да намерим най-добрите решения за България, поиска Радев.

Най-голямата отговорност да се чуе истината, подчерта депутатът, е на ГЕРБ, която за втори път получи доверието на избирателите и заедно със своите коалиционни партньори пое отговорността за управлението на страната.

На първо място бе припомнено, че три месеца след съставянето на втория кабинет "Борисов" управлението и банковата система са стабилизирани, върнато е доверието на международните партньори, одобрени са оперативните програми за следващия период до 2020 г. за над 6 млрд. лева.

ГЕРБ акцентираха, че като страна член на НАТО, сме част от въоръжените сили на алианса и следователно всякакви обвинения и страхове, че военнослужещи и въоръжени сили на пакта ще пребивават на наша територия, са нонсенс. Това са фактите, другото е некомпетентност и злоупотреба с истината, категоричен е Валентин Радев.

Той добави, че още миналия септември е взето решение за координационни центрове не само у нас, но и в Румъния, Латвия, Естония и това не е подготовка за война, а част от отбранителното планиране. Центровете не можело да се използват за настъпателни действия.

На четвърто място депутатът припомни, че и сега в България има център на НАТО - за управление и превенция на кризи. Изграждането на координационната структура била стъпка на алианса за адаптиране към новата среда за сигурност. Натоварването на този център с други задачи, са политически спекулации, обявиха от ГЕРБ.

Валентин Радев отбеляза още и ускоряването на процеса за издаване на визи за бесарабските българи, които чувстват заплаха за живота си, подготвяла се и хуманитарна помощ. Запазена е числеността на БА, но средствата за капиталови разходи в бюджета на МО трябва да нарастват в пъти, смятат управляващите. За тази година те са увеличени с 4 млн. лв., което е 6% от бюджета на военно министерство и показвало убедеността на правителството в нуждата от превъоръжаването на армията.

Валентин Радев увери, че не тече мобилизация на запасняци, а рутинна дейност по уведомяване на водещите се на отчет към кои военни формирования се числят с оглед на създаването на нови такива.

Промените в закона за въоръжените сили, внесени в парламента, се отнасят до възможностите български военнослужещи и цивилни да заемат позиции в структурите на НАТО на територията на страната и предстои тази седмица да се гледат в комисии, разясни Радев и посочи, че подобни поправки са били направени също от правителството на Пламен Орешарски. В момента над 40 командни длъжности заемат български офицери в НАТО. Когато става дума за национална сигурност, трябва да се опрем на истината - за решенията, които сме вземали и за които сме отговорни, обобщи Валентин Радев.